flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ООАС скасував незаконні рішення щодо відведення земель у Затоці

17 березня 2016, 12:20

Постанова Одеського окружного адміністративного суду, якою скасовано рішення Затоківської селищної ради та держреєстраторів, набрала законної сили. На підставі оскаржуваних і – згідно з постановою суду – незаконних рішень декілька громадян безоплатно отримали право власності на земельні ділянки в Затоці. Загальна площа території – 4, 437 га.

Це стало можливим, зокрема, після того, як Затоківська селищна рада затвердила проект землеустрою щодо відведення (безкоштовного отримання) під індивідуальне дачне будівництво земель 13-тьом громадянам. Рішення про затвердження проекту прийнято без урахування Генерального плану селища – документу, який за законом є основним при обґрунтуванні стратегії планування та забудови території. Як встановлено судом, у Генплані взагалі не передбачено відведення земель під індивідуальне дачне будівництво, а територія, яка «відводилася», визначена як землі рекреаційних установ.

Крім того, іншим рішенням тієї ж ради передбачено розміщення на спірній землі пляжно-розважального комплексу. З цією метою рада уклала з ТОВ «Укрбудінвест» договір оренди на 23 роки, який, щоправда, потім намагалась скасувати. Однак ні Приморський районний, ні Білгород-Дністровський міськрайонний, ні Одеський апеляційний адміністративний суди не вважають такі дії законними. Тож Генеральний план – не єдиний документ, що унеможливив законне відведення згадуваних земель – а є ще рішення самої селищної ради.

З урахуванням зазначеного та інших фактів, встановлених у ході розгляду справи, Одеський окружний адміністративний суд дійшов висновку про необхідність скасування рішення Затоківської селищної ради №2746 від 29.02.2014 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення…» та рішень реєстраційних служб, прийнятих на його підставі.

Після розгляду справи в апеляційній інстанції, рішення Одеського окружного адміністративного суду залишено без змін (згідно з ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 10 березня 2016 року).