flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі пройшов семінар для суддів «Права людини та охорона довкілля»

24 березня 2016, 17:12

Попри значущість екологічної проблематики, законодавчо існує лише декілька норм, що гарантують захист екологічних прав громадян. Така ситуація характерна не тільки для вітчизняного, а і для міжнародного права: Європейський суд тільки-но прийшов до розуміння екологічного права як базового – раніше ж воно захищалось через визнання інших прав, зокрема права на житло. Забезпечити українцям чисте й здорове довкілля можна тільки спільними зусиллями громадян, задача суддів у цьому – грамотно застосовувати наявні нормативно-правові акти та стовідсотково дотримуватися принципу верховенства права.

Процесуальним інструментам захисту екологічних прав вчилися судді адміністративних, господарських та загальних місцевих судів – на практичному семінарі «Права людини та охорона довкілля», що пройшов сьогодні у Одеському окружному адміністративному суді. Як зауважив голова суду Олег Глуханчук, цей семінар має на меті підвищення рівня кваліфікації суддів, але стосується майбутнього усіх громадян.

Лариса Зуєва, кандидат юридичних наук та суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, розповіла учасникам про міжнародно-правові інструменти забезпечення екологічних прав, зокрема про Орхуську конвенцію. Документ містить наявні в українському законодавстві принципи доступу до інформації, правосуддя, участі громадськості у прийнятті рішень, та, крім того, надає громадським організаціям право звертатися до суду щодо захисту не тільки своїх прав, а й прав інших осіб. Як відомо, така можливість не передбачена українським законодавством, проте – оскільки Орхуська конвенція ратифікована Україною – може бути підставою для звернення до суду.

Ольга Мелень-Забрамна, лауреат премії Голдман1, керівник юридичного та інформаційно-аналітичного відділів МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ), ознайомила учасників зі справою «Дубецька та інші проти України», виграну одинадцятьма жителями присілку Вільшина. Збагачувальна фабрика, що знаходилась поблизу присілку, забруднювала ґрунтовні води району, через що постраждали будинки жителів. Європейський суд з прав людини постановив порушення статті 8 Конвенції – Право на повагу до приватного та сімейного життя.

 

Тренери заходу, серед яких і кандидат юридичних наук, засновник Академії суддів України та член правління ЕПЛ, МБФ «Українська правнича фундація» Ірина Войтюк, провели з учасниками кілька ігрових судових процесів, на яких розглядалися екологічні справи. Рішення «суду» обговорювались, аналізувались на предмет дотримання Орхуської конвенції та застосування практики Європейського суду.

Учасники також обговорили правову позицію Верховного Суду щодо розгляду екологічних справ, проблему доказової бази та принцип пропорційності.



1Міжнародна премія, що присуджується екологічним активістам