flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник апарату веде курс з судового адміністрування

25 березня 2016, 12:35

Не секрет, що успішність установи прямо залежить від її пристосовуваності до змін. Проте саме цієї здатності часто бракує держзакладам, які, через велику кількість зайвих процедур та високу регламентованість їхніх дій, не можуть поспівати за усіма «новелами». Щоби зменшити розрив між комерційними та державними установами, слід постійно навчати працівників, і починати треба з їхнього керівництва.

З цієї метою у Києві розпочато курс з судового адміністрування, одним з викладачів якого є Ольга Пасічник, керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду. Вона розповіла про те, як навчати працівників та мотивувати їх на опанування нових навичок.

На її погляд, хибною є думка, нібито матеріальне заохочення – єдиний та найдієвіший спосіб спонукати працівників бути активними: «В інструментарії керівників є чимало психологічних засобів, інших, навіть загальновідомих, прийомів, що можуть допомогти керівництву викликати в працівників прихильність до себе та їхньої роботи. Я розповім про навчальні засоби мотивації співробітників, адже маю п’ятирічний досвід організації навчання своїх працівників».

При цьому Ольга Пасічник зауважує, що навчання не є панацеєю, і певну частину співробітників не зацікавить можливість вивчитись новому. У такому разі слід подумати про ротацію кадрів: переведення працівника до іншого відділу може допомогти йому проявити себе, якщо нова посада буде відповідати його особистісним характеристикам. Взагалі-то, за відносно сприятливої атмосфери у колективі більшість працівників відгукнуться на пропозицію підвищити свою кваліфікацію.

Найоптимальнішим навчальним форматом можна вважати тренінг, оскільки він має практичну спрямованість, і співробітники зможуть досить швидко застосувати свої знання, що позитивно вплине на їхню оцінку себе як професіоналів. При цьому тренер має бути спеціалістом високої кваліфікації, обізнаним не тільки з якимось одним предметом, а з багатьма, з гнучким мисленням та високим рівнем мовної культури.


Нагадаємо, що курс з судового адміністрування проводиться для керівників апаратів та їхніх заступників в судах загальної юрисдикції, а його організаторами є Державна судова адміністрація, Національна школа суддів України та Проект USAID «Справедливе правосуддя».