flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Одеса має стати прикладом відкритості органів влади»

14 квітня 2016, 17:27

Такого висновку дійшли учасники сьогоднішнього круглого столу – громадські активісти, судді, представники держорганів та ЗМІ. Під час зустрічі вони обговорили проблеми, пов’язані з недовірою до органів влади, та можливості їх вирішення: грамотну інформаційну політику, курс на освічення громадян та ініціативність. Реалізовувати ці принципи будуть поступово та спільними зусиллями, а невеличким кроком до цього стане наш День відкритих дверей, що відбудеться 29 квітня та на який з радістю вас запрошуєм.

Серед учасників круглого столу – заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, суддя-спікер Ігор Завальнюк та керівник апарату Ольга Пасічник. Вони висловили думку щодо бажання з боку судів бути відкритими і зрозумілими, а також розповіли про способи, якими це забезпечується в суді.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області Володимир Куценко розказав, що, на його думку, є причиною аж надто скептичного ставлення людей до органів влади. У ЗМІ часто йдеться про поганого посадовця, його дії, але звинувачують у них не тільки або взагалі не конкретну особу, а цілий орган, у якому, між тим, працює чимало хороших та компетентних людей. Щоби критика влади була конструктивною, вона має бути адресною. Службовці ж і судді, зі свого боку, повинні позбавитися «професійної зверхності» та не нехтувати спілкуванням з громадськістю та першими іти на контакт, пояснюючи складні юридичні діла простою мовою.

Дещо доповнила думку Володимира Куценка Олена Овчіннікова, директор інформаційного агентства «Одеса-медіа». Вона стверджує, що журналістика, частиною якої є сама, значно змінилася за останні п’ять років і «жовта», падка на сенсації преса більшою мірою живе у головах людей, ніж у дійсності. Тож аби вийти на контакт з медіа, треба перш за все навчитися створювати якісний контент та розуміти інформаційні потреби людей. Учасники заходу запропонували судам та іншим держорганам поширювати листівки та освітні матеріали про свою діяльність, про те, як здійснюються популярні процедури, статистику, що може бути цікавою. Ці дії мають бути частиною продуманої інформаційної кампанії, яка включала б різні вікові групи та враховувала їхні потреби.

Олександр Рябець, голова правління «Спілки юристів Одеської області», зазначив, що, попри довгий список того, що ще треба зробити, є чимало речей, які встигли дати свої плоди. Почавши співпрацювати з органами влади, його громадська організація змінила свою позицію з радикальної на більш зважену – бо побачила якісні зміни у свідомості певних органів влади в бік відкритості та прозорості.