flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

2 травня 2016 року обмежено масові заходи на Думській площі

30 квітня 2016, 01:34

29 квітня 2016 року Одеський окружний адміністративний суд розглянув адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради.

Виконком вимагав заборонити в дні, з 02 по 10 травня проведення на площі Думська у місті Одесі збори, демонстрації та інші мирні зібрання відповідальною особою Федорко Р.В., Громадською організацією «Одеська міська ветеранська організація «Військовий меморіал» та відповідальною особою за проведення масового заходу Стояновим П.Р.

Як зазначено в позовній заяві - у засобах масової інформації та в соціальних мережах виявлено розповсюдження прямих закликів до насильства, порушення громадського порядку, знищення суспільного майна. При цьому із повідомлень одного із організаторів про акцію вбачається, що дана акція прямо пов’язана з подіями дворічної давнини, і містить заклики здійснити своєрідне повторення подій, однак вже на Думській площі у м. Одесі. Крім того, один із організаторів повідомив про наміри використання спецзасобів на акціях протесту.

Під час розгляду справи судом враховано, що 02 травня 2016 року правоохоронні органи будуть задіяні в м. Одесі на Куликовому полі, оскільки там проводитимуться мирні акції. Таким чином це може значно ускладнити одночасне забезпечення правопорядку в різних місцях міста Одеси.

Також розпорядженням міського голови - 02 травня у місті Одесі оголошено днем вшанування пам’яті загиблих внаслідок трагічних подій, що відбулися 02 травня 2014 року та рекомендовано обмежити використання музики та проведення розважальних заходів. А тому заяви, які подані відповідачами на проведення акцій та мітингу саме 02 травня 2016 року свідчать про умисне створення небезпеки для громадськості, оскільки вказані заходи співпадають з днем пам’яті загиблих внаслідок трагічних подій.

Судом зазначено, що використання спеціальних засобів можливе для охорони громадського порядку і громадської безпеки, боротьби зі злочинністю, однак не є атрибутом акції протесту та може спровокувати негативні наслідки для її учасників.

З урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів, суд прийшов до висновку, що в інтересах національної безпеки, з метою забезпечення правопорядку, запобігання вчиненню злочинів, правопорушень, а також для охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців міста Одеси, адміністративний позов Виконавчого комітету Одеської міської ради належить задовольнити частково: обмежити право на мирне зібрання шляхом заборони Громадській організації “Одеська міська ветеранська організація “Військовий меморіал”, відповідальній особі за проведення масового заходу Стоянову П.С. та відповідальній особі за проведення масового заходу Федорко Р.В. проведення масових заходів, а також використання спецзасобів 02 травня 2016 року за адресою: м. Одеса, площа Думська, 1.

Ознайомитись з повним текстом рішення можна буде згодом за посиланням, зазначивши номер справи 815/2056/16.