flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права іноземного інвестора

16 травня 2016, 12:09

Особа, що не мала жодного відношення до організації Позивача, намагалась «узаконити» зміну керівництва організації. Для цього вона подала Відповідачеві – Відділу … реєстраційної служби Головного теруправління юстиції в м. Київ 1 – документи з численними порушеннями, щоб зареєструвати втрату оригіналів деяких паперів та безпосередньо зміну керівника. Посадова особа Відділу не перевірила, чи достовірні відомості у документах та чи немає в них порушень, у результаті чого Позивача фактично позбавили прав на засновану ним організацію.

Особа, що подала до Відділу документи, діяла на підставі довіреності, наданої їй вже новим «керівником»; ним же було підписано «заяву» про втрату оригіналів установчих документів. До реєстраційної картки, необхідної для зміни керівництва, вона залучила «протокол» Загальних Зборів організації, в якому чомусь не було інформації про те, хто цей документ підписав. При цьому, згідно Статуту організації, підписати його міг тільки Директор – Позивач, – якого в цей момент взагалі не було в Україні і який заперечує факт підписання. Попри все, посадова особа Відділу (реєстратор) внесла запитувані в неї записи.

Одеський окружний адміністративний суд вбачає в діях реєстратора службову недбалість чи зловмисний намір, що потребує додаткової перевірки, тому видав та направив до Мін’юсту окрему ухвалу – для вжиття заходів, які б усунули умови, що сприяли порушенню закону. Крім того, суд постановив зобов’язати Відповідача скасувати відповідні записи та визнав дії реєстратора протиправними.

Судом враховано, що наразі в провадженні … Нацполіції 2 перебувають матеріали кримінального провадження, фігурантом якого, за даними досудового розслідування, є реєстратор Відділу. Невстановлені особи за попередньою змовою з ним вчинили дії, направлені на заволодіння майном організації, засновником якої є Позивач по справі, підробивши підпис Позивача та печатку організації (це встановлено досудовим розслідуванням).

Ознайомитись з текстом постанови та окремої ухвали можна буде згодом, перейшовши за посиланням та зазначивши номер справи 815/599/16.


1 Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві

2 слідчого відділу Голосіївського управління поліції ГУ Національної поліції в м. Києві