flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ООАС розповіла, як службовці місцевого самоврядування можуть захистити свої права у суді

20 травня 2016, 16:22
19 травня 2016, 17:03

Верховна Рада прийняла Закон щодо удосконалення судового захисту іноземців

Кодекс адміністративного судочинства доповнено статтею 1837

На лекцію до Одеського окружного адміністративного суду прийшли студенти ОРІДУ НАДУ, що вивчають місцеве самоврядування. Робота за їхньою спеціальністю може передбачати звернення до суду, адже іноді це єдиний спосіб, яким службовець може забезпечити реалізацію своїх повноважень.

Щоб звернутися до суду, службовець має перш за все визначити компетентний суд, і, за словами судді ООАС Олени Соколенко, це не завжди просто. Найбільше питань виникає щодо спорів, пов’язаних з захистом права на земельні ділянки, і часто позови по таким справам подаються до неповноважного суду. Проблемою є і підсудність адміністративних справ, адже їх розглядають як місцеві загальні, так і окружні адміністративні суди. У цьому випадку слід звертатися до статті 18 КАС України, що визначає підсудність адміністративних справ.

Деякі категорії спорів, учасниками яких можуть бути органи місцевого самоврядування, мають свої особливості. Це, зокрема, спори щодо компетенції та обмеження права на мирні зібрання.

У компетенційних спорах обидві сторони є суб’єктами владних повноважень, а суд вирішує, до чиєї компетенції відносяться ті чи інші дії, встановлює, чи не перевищив якийсь з органів свої повноваження. Найчастіше органи місцевого самоврядування судяться з місцевими органами виконавчої влади, і такі спори, як правило, пов’язані зі здійсненням делегованих повноважень. Олена Соколенко розповіла про компетенційні спори, що розглядались Одеським окружним адміністративним судом, і навела приклади рішень, винесених судом по справах, пов’язаних з обмеженням права на мирні зібрання.