flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Активісти Одещини зустрілись з експертами з Канади

24 травня 2016, 16:10

В Одесі обговорюють роль ВРЮ та спецсудів в реформі судочинства


Разом з журналістами та представниками ООАС вони обговорили питання незалежності суддів та роль громадських організацій у реформуванні системи

Обговорення відбулось під час круглого столу, організованого Одеським окружним адміністративним судом. Олег Глуханчук, голова суду, підкреслив, що мета заходу – отримати від громадських діячів та журналістів конструктивну критику своєї роботи та дізнатися, якою вони бачать співпрацю з судом.

Голова «Спілки юристів Одеської області» Олександр Рябець запропонував два шляхи співпраці – це, по-перше, моніторинг роботи судів, а по-друге, роз’яснення його результатів громадськості. Він зазначив, що сьогодні судам часто доводиться «відбивати» голослівні напади ЗМІ та політиків, які у всьому звинувачують судову систему.

Думку Олександра Рябця доповнили інші активісти. Ігор Ганджумянц та Віктор Сидоренко звернули увагу на проблему юридичної неграмотності населення, яка, на їхню думку, відкриває простір для маніпуляцій. Саме тому суди мають не тільки звітувати про свою роботу, а й займатися «просвітництвом».

Суддя королівської лави провінції Альберта Мері Моро розповіла, як аналогічні проблеми вирішують у Канаді. За її словами, канадським суддям не доводиться себе захищати, а просвітницьку роботу провадять спеціальні організації, обов’язкові у кожній провінції. Водночас, країна не позбавлена усіх вітчизняних проблем: на думку Мері Моро, високе навантаження на суддю та довгий розгляд справ є універсальними проблемами судів.

Юрій Скрипник, юрист «Правозахисної організації ”Співпраця”», нагадав присутнім про ще одну проблему – бездіяльність правоохоронних органів, коли мова йде про захист суддів. На його погляд, питання безпеки в судах є чи не найактуальнішим, оскільки не вирішивши його, не можна говорити ні про яку незалежність судової влади.

Канадські експерти – директор міжнародних програм Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков, головний виконавчий директор Верховного суду провінції Ньюфаундленд і Лабрадор Памела Райдер-Лахі та експерт-академік з Університету Торонто професор Пітер Соломон – розповіли, яким чином у них досягається незалежність суду. Зокрема, за їхнім законодавством тільки голова суду (або його заступник) може повідомляти ЗМІ обґрунтування винесення того чи іншого судового рішення. Крім того, суддя в Канаді отримує доволі високу заробітну плату, порівнянну хіба що з оплатою праці провідних юристів країни.

Аналізуючи стан українського та канадського правосуддя, слід робити поправку на різницю контекстів. Суди Канади не змушені «захищати» себе у засобах масової інформації, мають інші фінансові можливості та відмінне від нашого законодавство. У них немає потреби в інституті суддів-спікерів та потужних прес-службах. Тому робота по взаємодії з громадськістю провадиться в них по-іншому.

Резюмуючи підсумки круглого столу, головний редактор «Одесской правды» Ярослав Берендаков відмітив, що проблеми судів є не тільки проблемами суддів та працівників апарату, і застеріг від однобокого погляду на ситуацію. На його думку, не можна звинувачувати тільки суддів чи тільки журналістів в тому що іноді виносяться несправедливі рішення чи що напади в ЗМІ на якусь людину є безпідставними. Набагато конструктивніше якісно виконувати свою роботу, говорити про неї, і з часом незадоволених станом правосуддя і журналістики буде менше.

На цьому ж наголошував Анатолій Порядько, журналіст «Общественного Прибоя». Він підкреслив, що в ЗМІ, як і в судовій системі, працюють різні люди, серед яких є чимало професіоналів, готових об’єктивно висвітлювати те, що відбувається.