flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз брифінгу Голови ВККСУ Ігоря Самсіна 22 березня 2013 року

22 березня 2013, 15:48

 

Прес-реліз

Досудове врегулювання спорів як важливий компонент

українсько-канадського проекту

 

22 березня 2013 року в Одеському окружному адміністративному суді пройшов брифінг Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігоря Самсіна, в якому також взяли участь Голова апеляційного суду Одеської області Анатолій Луняченко, Голова Одеського апеляційного адміністративного суду Віктор Алєксєєв, Голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук та Голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман, присвячений застосуванню механізмів досудового врегулювання спорів (медіації). Також на брифінгу буіли присутні судді Одеського окружного адміністративного суду та Малиновського районного суду міста Одеси.

У квітні 2012 року розпочав свою роботу українсько-канадський проект «Освіта суддів – для економічного розвитку», який реалізується Національним інститутом суддів Канади спільно з Офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади і фінансується Канадським агентством з міжнародного розвитку. Від української сторони партнерами проекту є Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Національна школа суддів України.

Мета проекту – розвиток економічних можливостей громадян у контексті зміцнення демократії. Одним з компонентів цього проекту, який стартує у квітні 2013 року, є розширення можливостей судів в Одеській та Івано-Франківській областях в рамках пілотних проектів. Йдеться про розгляд судових справ через використання механізмів досудового врегулювання спорів. В Одеському окружному адміністративному суді та Малиновському районному суді міста Одеси, що, власне, і стали пілотними, буде створено належні кадрові та інституційні умови для впровадження процедури досудового врегулювання за участю судді як альтернативи тривалішим і дорожчим судовим засіданням.

«Для Комісії дуже цікавий досвід судової системи Канади, адже соціологічні дослідження рівня довіри населення до судової гілки влади в цій країні свідчать про те, що 80% населення вважають себе захищеними під час звернення до суду. Позитивний досвід Канади у застосуванні процедури досудового врегулювання спорів (медіації) засвідчив, що цей метод вирішення спорів сприяє підвищенню довіри громадян до судів, оскільки скорочує час розгляду справ, заощаджує кошти і судів, і позивачів», - говорить Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України бере на себе функцію координатора з розробки механізмів застосування у пілотних судах процедури досудового врегулювання спорів. З метою її апробації проводитимуться переговори з Радою суддів стосовно прийняття спеціального рішення.

«Якщо експеримент завершиться успішно, Комісія підготує обґрунтування необхідності застосування в українських судах процедури досудового врегулювання спорів та подасть на розгляд Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України, а також запропонує розглянути це питання на Пленумі Вищих судів», - зазначає Ігор Самсін.

Також, Самсін І.Л. в ході брифінгу озвучив деякі показники роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно Одеського регіону.

В Одессе планируют решать споры, не доходя до суда