flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збір за звернення з касаційною скаргою у низці справ не підлягає перерахунку, – Верховний Суд

08 червня 2016, 09:31

В ООАС проходитиме прийом осіб, що потребують безоплатної правової допомоги

Перший прийом – 15 червня, 14:00 – 16:00

Як відомо, восени минулого року суттєво піднявся розмір судового збору. Якщо раніш за немайнові позови платили 0,06 від мінімальної зарплати, то з вересня ставка за них зросла до 0,4. Розмір збору за подання касаційної скарги залежить від суми, яку платить заявник ще в першій інстанції, у зв’язку з чим виникає питання, за якими умовами вираховувати ставку при зверненні до вищих судів.

Згідно з постановою Верховного Суду – за старими. Так, Судова палата в адмінсправах постановила, що збір за звернення з касаційною скаргою у справі, позов по якій подано до 1 вересня 2015 року, не підлягає перерахунку, а базою для його обчислення залишається сума, сплачена заявником у першій інстанції. Таке рішення винесено по справі № 826/19216/15, у якій позивач просив скасувати податкові консультації. Не погодившись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, він звернувся до Вищого адміністративного суду, сплативши при цьому збір за старими умовами. Однак суд по-іншому застосував положення Закону «Про судовий збір» і вирахував ставку вже з урахуванням нової редакції закону.

Верховний Суд звернув увагу на те, що в Конституції України закріплено принцип, за яким нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі. Позивач вперше звернувся до суду у серпні 2015 року, коли ставка за немайнові позови складала 0,06 від мінімальної зарплати, тому розраховувати розмір збору за подання касації слід від цієї суми.

За матеріалами «ЗіБ»