flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вступив в силу Закон щодо удосконалення судового захисту іноземців

17 червня 2016, 10:59

В Одесі проходить семінар зі спілкування з людьми з інвалідністю


Кодекс адміністративного судочинства доповнено статтею 1837

Нова стаття регулює провадження у справах за позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства. Згідно з нею, орган, що подав позов про примусове видворення особи, може подавати клопотання щодо її затримання, зобов’язання внести заставу або щодо взяття її на поруки. Якщо у суду є підстави вважати, що особа перешкоджатиме процедурі видворення, або якщо особа порушила законодавство з прикордонних питань та про правовий статус іноземців 1, суд може задовольнити клопотання. При цьому застава та взяття на поруки не застосовуються до осіб, що причетні до готування та/або вчинення терористичної діяльності 2.

Розмір застави суд визначає з урахуванням майнового та сімейного стану особи. Мінімальна сума, що вноситься особою на спеціальний рахунок, складає 50 розмірів мінімальних зарплат, максимальна – сто.

Затримати особу можуть не більш ніж на 6 місяців, однак цей строк може бути продовжено 3, якщо неможливе видворення особи або присвоєння їй статусу біженця. Позов про продовження затримання подається кожні три місяці, із зазначенням заходів, вжитих органом для видворення особи.

Спори, передбачені статтею, розглядаються за обов’язкової участі сторін. Рішення по ним можна оскаржити в апеляційній інстанції у п’ятиденний строк з дня проголошення.

Текст прийнятого законопроекту доступний за посиланням.


1 до присвоєння статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту в Україні

2 про що є достатні дані

3 не більш ніж на 12 місяців