flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як довго має розглядатися адмінсправа?

22 червня 2016, 13:45

Вступив в силу Закон щодо удосконалення судового захисту іноземців

Закон регулює провадження у справах за позовами з приводу затримання та видворення іноземців

На думку Ради суддів України, оптимальні часові витрати на справу складають близько 7 годин. Це – середній час, за який суддя першої інстанції встигає розібратися у спорі, проте йдеться тільки про час, проведений у судовому засіданні. Найбільш «довгими» є справи, пов’язані з проходженням публічної служби – вони займають понад 11 годин, а от справи з припинення юрособи чи ФОП1 – трохи більше ніж 2 години.

За цими даними визначатимуть, скільки суддів потрібно у конкретному регіоні та в яких судах, адже навантаження на суддів часто непропорційне, що призводить до порушення строків розгляду. Як відмітила заступник голови Державної судової адміністрації Ольга Булка, нова редакція Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачає можливість відрядження суддів у перевантажені суди, чим займатиметься Вища рада правосуддя. Крім того, саме завантаженість суддів може стати критерієм розподілу фінансів між судами.

Проте розрахунки, на які будуть спиратися, не є ідеальними. Вони отримані у результаті опитування (анкетування) суддів, яке не проводилось у судах касаційної інстанції. Інститут економіко-правових досліджень НАН України вказує і на інші недоліки: зокрема, не враховано справи, що розглядаються у скорочені строки, а деякі «нормативи» для апеляційної інстанції нижчі ніж для першої. Крім того, у Інституті відмітили формальність підходу до оцінки складності справ: «Тривалий розгляд справи не є безумовним показником її складності, він може бути зумовлений іншими факторами, наприклад, зловживанням процесуальними правами з боку сторін». Однак Інститут підтвердив дані Ради суддів України у науково-експертному висновку.

За матеріалами «Судебно-юридической газеты»


1фізична особа-підприємець