flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність судді за судовою реформою

24 червня 2016, 09:30

Європейські судді висловили занепокоєння з приводу положень Закону «Про судоустрій і статус суддів»


Потребу у судовій реформі доволі часто обґрунтовують недостойною поведінкою суддів, протидіяти якій можна, посиливши відповідальність. Ця міра міститься у новій редакції Закону «Про судоустрій…» та у прийнятих змінах до Конституції. Передбачається обмежити суддівський імунітет, підвищити контроль за діями суддів та зменшити політичну складову у притягненні їх до відповідальності.

Суддівський імунітет, який поки що повністю забороняє затримувати чи заарештовувати суддю без згоди ВР, не діятиме, якщо суддя скоїв тяжкий чи особливо тяжкий злочин. У цьому випадку суддю зможуть затримати під час або відразу після вчинення злочину, у тому числі після одержання хабара у великому чи особливо великому розмірах. Цю ж міру зможуть прийняти, якщо суддя умисно заподіяв тяжке тілесне ушкодження правоохоронцю чи його родичам або використав вогнепальну чи холодну зброю для злісного хуліганства.

Крім того, буде спрощена процедура звільнення судді. Якщо сьогодні, щоб застосувати до судді найвищу міру дисциплінарного покарання, потрібне подання Вищої ради юстиції і згода Президента чи Верховної Ради, то згодом рішення про звільнення судді прийматиме тільки Вища рада правосуддя. Цей орган відповідатиме і за винесення суддям доган, відсторонення їх від правосуддя та переведення до суду нижчого рівня.

Варто сказати про склад цього органу. За посадою місце у ВРП займатиме тільки Голова Верховного Суду, а всі інші члени ради будуть обиратися. Зокрема, 10 членів обиратиме з’їзд суддів, і по 2 – Президент України, Верховна Рада, з’їзди адвокатів та представників юридичних вишів і наукових установ. Крім ВРП, функції з контролю за суддями виконуватиме Громадська рада доброчесності, членами якої зможуть стати представники правозахисних організацій, журналісти та адвокати. Вони обиратимуться на зборах представників громадських об’єднань, які мінімум 2 роки займаються боротьбою з корупцією, захистом прав людини та підтримкою інституційних реформ.

Ще однією складовою посилення відповідальності суддів буде запровадження спеціального досьє, де міститиметься уся інформація про професійну діяльність судді, від результатів його кваліфоцінювання і закінчуючи копіями всіх заяв судді, пов’язаних з його кар’єрою, кількістю розглянутих ним справ та результатів їх перегляду вищестоящими інстанціями. Результати кваліфікаційного оцінювання судді залежатимуть від вмісту його досьє, оцінки за іспит, а також від результатів перевірки декларації майнового стану, родинних зв’язків і доброчесності.

За матеріалами аналітичного видання «Юрист&Закон»