flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ООАС зобов’язав Інспекцію архбудконтролю області вчинити дії, проте рішення суду не виконується три роки

30 червня 2016, 12:13

ООАС звернувся до відділу примусового виконання рішень, щоб захистити права мешканців гуртожитку


Чому рішення національних судів не виконується так довго, з’ясовуватиме Європейський суд з прав людини

Одеський окружний адміністративний суд ще у вересні 2013 виніс рішення на користь фізичної особи. Особа збудувала веранду та камору до свого садового будинку і звернулась до Інспекції, щоб зареєструвати об’єкти як готові до експлуатації. Інспекція їх не зареєструвала та затребувала в позивача документ, не передбачений законом. Одеський окружний адміністративний суд визнав дані дії Інспекції протиправними та зобов’язав її засвідчити готовність об’єктів до експлуатації.

Документ, якого вимагав відповідач, називається звіт про проведення технічного обстеження об’єктів та не потрібний для прийняття в експлуатацію індивідуальних садових будинків. Його роль в цьому випадку виконує технічний паспорт, який видається після технічного обстеження і який позивач надав Інспекції. Крім нього, позивач подав спеціальну заяву, декларації, копію акту на право власності на земельну ділянку, тобто усі документи, необхідні для здійснення процедури.

Інспекція все одно затребувала документ, а після програшу в суді подала апеляцію та касацію, в яких оскаржувала рішення, винесені на користь фізичної особи. Усі три інстанції (Одеський окружний адміністративний суд, Одеський апеляційний адміністративний суд та Вищий адміністративний суд України) зайняли сторону фізособи і підтвердили висновки першої інстанції.

Наразі особа звернулась до Європейського суду з прав людини зі скаргою на виконання рішень національних судів. Заява позивача визнана прийнятною та згодом розглядатиметься у Європейському суді.