flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як працюватиме Вищий антикорупційний суд?

11 липня 2016, 15:08

ООАС зобов’язав Інспекцію архбудконтролю області вчинити дії, проте рішення суду не виконується три роки

Чому рішення національних судів не виконується так довго, з’ясовуватиме Європейський суд з прав людини

Спеціального закону, який би регламентував діяльність антикорупційного суду, поки що немає, натомість створення такої інстанції передбачено в новій редакції ЗУ «Про судоустрій і статус суддів». Реальне утворення антикорупційного суду відбудеться вже після прийняття спеціального закону, а наразі експерти обговорюють його концепцію, презентовану «Transparency International Україна» та «РПР» під час експертного круглого столу.

Згідно з нею, антикорупційні суди (Вищий та спеціальна палата у Верховному Суді, куди будуть подавати апеляції) розглядатимуть справи, що належать до підслідності НАБУ та узгоджуватимуть слідчі дії детективів. Спеціалізація щодо розгляду не всіх справ, пов’язаних з корупцією, а лише справ бюро, обґрунтовується великою кількістю «корупційних» справ, для винесення рішення по яких знадобиться близько 200-300 суддів. Можливо, до компетенції антикорупційного суду додадуть справи Державного бюро розслідувань відносно окремих категорій осіб – це одна з пропозицій, що висувалась під час обговорення концепції.

Важливим є те, що такі суди мають бути автономні від всієї судової системи, забезпечення чого відбуватиметься через відокремлене фінансування з бюджету, окремий апарат та розміщення їх в автономних приміщеннях.

Самі судді також мають бути «автономними», їх відбиратиме спеціальна комісія, членами якої зможуть стати особи, які не працювали у правоохоронних органах, Національному агентстві з протидії корупції, суддями, не були в останні п’ять років чиновниками, депутатами Верховної чи місцевих рад. Троє з них призначатимуться Президентом і Верховною Радою, і четверо – від представництв Європейського союзу, Ради Європи, посольств США та Канади.

Щоб стати суддею у антикорупційному суді, особа повинна буде мати три роки суддівського або сім років юридичного стажу, успішно скласти іспит, пройти спецперевірки та співбесіди. Рішення щодо прийняття її на роботу прийматиме комісія шляхом голосування (має бути 7 з 9 голосів), причому воно є кінцевим і не підлягає оскарженню.

Ще однією запорукою незалежності суду автори концепції вважають залучення іноземних суддів. Їхня участь у здійсненні правосуддя може захистити антикорупційний суд від тиску влади, проте, на думку деяких експертів, така можливість може залишитись нереалізованою через великі витрати для залучення суддів-іноземців.

Дані положення обговорювались під час експертного круглого столу, присвяченого перспективам впровадження антикорупційних судів. Організатори заходу і автори концепції вважають, що спеціальний закон про такі суди має бути готовим вже у вересні.

За матеріалами «Судебно-юридической газеты», інфографіка – з публікації «Української Правди»