flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як відбуватиметься судова реформа? Хронологія подій

22 липня 2016, 16:53

Як працюватиме Вищий антикорупційний суд?


У вересні вступлять в силу два закони, відомі як частина судової реформи. Це – оновлений ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», який повністю замінить старий Закон, а також ЗУ про внесення змін до Конституції. Обидва документи передбачають суттєві зміни всередині судової системи, і першим кроком до цього буде зміна складу Вищої ради юстиції (ВРЮ).

З 30 вересня Генеральний прокурор та міністр юстиції припинять своє членство у органі, і ВРЮ вже у меншому складі займатиметься призначенням суддів та притягненням їх до відповідальності. Пізніше, коли буде створена Вища рада правосуддя, ці повноваження перейдуть до неї, що станеться не пізніше ніж через три роки.

Наступного місяця матеріали суддів, питання призначення яких не вирішено, передадуть Вищій раді правосуддя, яка визначить, чи стане кандидат суддею. Якщо ні, його матеріали повернуть Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС), склад якої поповниться представником Державної судової адміністрації та уповноваженим ВР з прав людини.

Також у жовтні вирішуватиметься питання щодо декларацій, котрі щорічно подаватимуть судді: їм доведеться звітувати не тільки про свої доходи, а й про доходи близьких родичів. Крім того, судді заповнюватимуть так звану декларацію доброчесності, форму якої затвердять та оприлюднять у жовтні.

Тоді ж планується затвердити тимчасовий порядок охорони судів, щоб убезпечити їхні приміщення та територію (наразі більш ніж половина судів взагалі не охороняється).

Конкурс на посади суддів Верховного Суду розпочнеться у листопаді. Кандидати подаватимуть документи в електронному вигляді, вказуючи свою спеціалізацію: адміністративну, господарську, цивільну чи кримінальну. В залежності від останньої визначатиметься, у якій з палат можливо працюватиме кандидат. Сам конкурс проводитиме ВККС, а його результати оцінюватиме Вища рада правосуддя. Вона може відмовити кандидату, що пройшов конкурс, якщо наявні обґрунтовані сумніви у його доброчесності або якщо порушено порядок призначення на посаду судді.

Крім того, у листопаді судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів подадуть до ВККС перші декларації доброчесності та родинних зв’язків. У той же час буде започаткована ще одна форма контролю за діяльністю судді – спеціальні досьє, що формуватимуться та вестимуться автоматично. У них буде інформація про кількість скасованих рішень судді, випадки притягнення його до відповідальності та інші дані, необхідні для об’єктивної оцінки професійності та доброчесності судді.

Нарешті буде створена Служба судової охорони, а Кабмін затвердить перелік судів, що охоронятимуться підрозділами Національної поліції та Національної гвардії.

У грудні вирішуватимуться питання щодо видатків, пов’язаних з реалізацією нових законів. У проекті Державного бюджету-2017 та подальших років буде передбачена відповідна стаття витрат. А останнього місяця 2016 нові декларації почнуть подавати судді апеляційних судів.

З нового року судді отримуватимуть більшу зарплату: оклад спеціаліста місцевого суду складатиме 15 мінімалок, апеляційного та вищого спеціалізованого – 25, а Верховного Суду – 75. Буде обмежено коло осіб, що можуть представляти чиїсь інтереси в судах касаційної інстанції: право на представництво матимуть тільки прокурори та адвокати.

У березні буде створено новий Верховний Суд, який візьме на себе функції існуючих вищих спеціалізованих судів. До нього призначатимуться судді, що пройшли конкурс та яких оцінила Вища рада правосуддя. Спеціалізовані ж суди продовжуватимуть працювати, поки у Верховному Суді не буде як мінімум 65 суддів та поки не вступить в силу відповідне процесуальне законодавство.

Цього ж місяця судді місцевих судів подадуть до ВККС декларації доброчесності та родинних зв’язків.

У вересні, тобто через рік після вступу в силу згадуваних законів, буде створено Вищий суд з питань інтелектуальної власності, а також оголошено конкурс на посади суддів. З 31 грудня будь-які суди будуть створюватися, реорганізовуватися та ліквідовуватися тільки законом.

У 2018 році збільшиться оклад суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів. Розмір підвищення – 5 мінімальних заробітних плат. Тепер адвокати та прокурори матимуть виключне право на представництво і в апеляційній інстанції. Крім того, Президент передасть повноваження з переводу суддів Вищій раді правосуддя.

2019 року оклад суддів місцевих судів збільшиться ще на 5 мінімалок, а суддів апеляційних та вищих спеціалізованих – на 10. Представляти інтереси особи вже в будь-якому суді зможуть тільки прокурори та адвокати. Також у 2019 закінчаться повноваження усіх членів Вищої ради правосуддя, які працюють у нинішньому складі ВРЮ.

Наступного року очікується продовження збільшення заробітної плати суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів до 30 та 50 мінімальних зарплат відповідно.

Дати окремих «перестановок» в судовій системі поки що невідомі, зокрема, коли розпочне роботу Верховний Суд, буде утворено Вищий антикорупційний суд, прийняті закони, що регулюватимуть їхню діяльність та порядок розгляду ними справ.

За матеріалами «Судебно-юридической газеты»