flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Експерти назвали недоліки «Електронного суду»

25 липня 2016, 17:41

У Google Play з'явився додаток, призначений для пошуку, відслідковування та впорядкування судових проваджень


Так, інформація, що обробляється системою, потребує особливих заходів захисту, а документи по складним справам поки не можна опрацьовувати автоматично

Користувачі «Електронного суду», які беруть участь у аналізі системи, критикують наявні в ній недоліки та пропонують свої рішення. Серед проблем, які можуть виникнути при запровадженні в судах електронного документообігу – складність захисту даних користувачів та недоступність системи окремим категоріям населення. Останнім доведеться звертатися до тих, хто володіє навичками роботи з комп’ютером, що не завжди так легко, як здається, особливо якщо людина живе у неелектрофікованому населеному пункті.

Крім того, не усі документи можна ефективно обробляти автоматично. Наприклад, досить важко придумати, як «Електронний суд» буде працювати з доказовою базою по справі або зі специфічними доказами зокрема, які взагалі не можна передати в електронній формі.

Ще на один «недолік» системи вказала голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. За її словами, впровадження «Електронного суду» коштуватиме бюджету 50 млн., хоча, звісно, ніхто не пропонує виділяти кошти прямо зараз. Розхід грошей має бути поступовим, і цю суму пропонують «розтягти» на декілька років.

Водночас, користувачі системи пропонують свої рішення для поліпшення її роботи. Вони радять зробити пріоритетним пошук за номером ідентифікаційного коду або паспорту (замість пошуку за ПІБ учасників процесу), налагодити сповіщення суду про відкриття стороною інформації щодо дати та часу проведення засідання та впровадити можливість сплати судового збору саме через «Електронний суд», так, щоби функціонал та безпеку трансакцій забезпечував відповідний банк, а квитанція про сплату автоматично направлялась до суду та виконавчої служби.

Можливості, які згодом відкриє «Електронний суд», скоріш за все, все-таки компенсують його недоліки. Спеціалісти зазначають, що система зможе не тільки окупити витрати на себе, а й зберегти в майбутньому чимало бюджетних коштів.