flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як ГО можуть захистити громадські інтереси в суді?

28 липня 2016, 14:31

У Google Play з'явився додаток, призначений для пошуку, відслідковування та впорядкування судових проваджень


Що слід прописати в уставі організації, щоб безперешкодно представляти права та інтереси громадськості, та на яких підставах здійснювати таке представництво

Діяльність ГО регулюється Законом «Про громадські об’єднання». У ньому прописано, що організація створюється для захисту прав і свобод, а також для задоволення громадських інтересів. З цього випливає, що від свого імені ГО може захищати не тільки власні інтереси, а й тих осіб, що звернулись до неї. Проте, здійснювати саме судовий захист таких інтересів громадська організація може не завжди, про що свідчить практика українських судів.

Річ у тім, що у законодавстві чітко не визначено, які є правові підстави, щоб ГО могла звернутися до суду задля захисту не своїх інтересів. Крім того, існує обмеження, за яким організація може це робити, тільки якщо інтереси, що захищаються, безпосередньо пов’язані з її уставною діяльністю. Наприклад, об’єднання споживачів вправі звернутись до суду з позовом про визнання дій виробника протиправними, захищаючи при цьому не тільки себе, а усіх споживачів продукції. З огляду на це обмеження юристи радять прописувати в уставі організації пункт «представництво і захист інтересів членів ГО у держорганах» як одне із її завдань. Це узгоджується з висновком Конституційного Суду, згідно з яким «громадська організація може захищати в суді … права та законні інтереси інших осіб, що звернулись до неї за захистом, тільки у випадках, якщо таке повноваження передбачено в її уставних документах».

Водночас, чимало правників стверджують, що зазначати це в уставі необов’язково, оскільки стаття 1 Закону визначає громадське об’єднання як об’єднання фізичних осіб для задоволення громадських, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів. Крім того, можливість неурядової організації захищати такі інтереси у судовому порядку, на думку ЄСПЛ, відповідає статті 6 Конвенції з прав людини та основоположних свобод (Л’Ераблієр А. С. Б. Л. проти Бельгії).

За матеріалами «Судебно-юридической газеты»