flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив позов виконкому Одеської міської ради щодо заборони проведення 13 серпня двох мирних зібрань

11 серпня 2016, 17:01
 
28 липня 2016, 14:31

Як ГО можуть захистити громадські інтереси в суді?

 

Суд задовольнив позов виконкому Одеської міської ради щодо заборони проведення 13 серпня двох мирних зібрань

Згідно з рішенням суду, обмежено право на проведення Маршу рівності, а також запланованих патріотичних заходів. Таке рішення прийнято з огляду на високу вірогідність виникнення протистоянь та конфліктів, у ході яких можуть бути вчинені кримінальні правопорушення.

Організатор патріотичних заходів, який планував проводити своє мирне зібрання одночасно з Маршем рівності, висловлював на адресу учасників ходи погрози. Про це свідчать його повідомлення у соціальних мережах. При цьому заявлений ним маршрут патріотичних заходів перетинався з маршрутом Маршу, організованого у межах фестивалю квір-культури «Одеса Прайд-2016».

Крім того, проти проведення Маршу рівності висловлювались інші організації. Зокрема, ГО «Здорова сім’я – основа нації» надіслало на ім’я міського голови повідомлення, у якому зазначено: «ми залишаємо за собою право … здійснювати патрулювання і нейтралізацію будь-яких публічних проявів пропаганди [цінностей організаторів фестивалю]».

Як вбачається з рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олінжер проти Австрії», суд оцінює побоювання представників влади щодо небезпеки сутичок між учасниками різних зборів на основі інформації про факти насильства під час таких акцій у попередні роки. На жаль, під час проведення аналогічних заходів у минулому зафіксовані випадки насильства.

З огляду на це суд прийняв рішення задовольнити позов міської ради та обмежити право на проведення мирних зібрань організаторам обох запланованих заходів в інтересах національної безпеки.