flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право вимушеного внутрішнього переселенця на переміщення через кордон особистого майна з території АРК

28 вересня 2016, 09:55
 
20 вересня 2016, 09:50

Увага! (Інформація щодо прийому документів у період складних погодних умов)

 

Суд захистив право вимушеного внутрішнього переселенця на переміщення через кордон особистого майна з території АРК

У березні 2016 року Херсонська митниця заборонила громадянину України – вимушеному переселенцю перевозити через адміністративний кордон з території Автономної Республіки Крим особисте майно, а саме, - чотири зимові автомобільні колеса для автомашини.

Вказане рішення митниця мотивувала, зазначаючи, що всупереч пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015р. №1035 громадянин намагався перемістити через митний кордон України товари, непередбачені переліком особистих речей громадян, визначених ч.1 ст.370 Митного кодексу України.

Проте, суд не погодився з таким висновком зазначивши, зокрема, що стаття 370 Митного кодексу України не містить вичерпного переліку товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян, оскільки п.24 вказаної статті передбачає, що особистими речами вважаються також інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

Крім того, суд підкреслив, що право власності має фундаментальний характер та захищається згідно з нормами національного законодавства, з урахуванням принципів ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Права позивача, як внутрішньо переміщеної особи гарантуються також нормами спеціального законодавства, зокрема, право на сприяння у переміщенні рухомого майна такої особи закріплено на законодавчому рівні.

Відтак, суд встановив, що комплект автомобільної зимової гуми автомобіля переміщується його власником через митний кордон України для забезпечення звичайних повсякденних потреб у супроводжуваному багажі, та не призначений для підприємницької діяльності, відчуження або передачі іншим особам.

Отже, Одеський окружний адміністративний суд постановив рішення, яким визнав неправомірними дії митного органу щодо заборони переміщувати, перевозити через адміністративний кордон з території Автономної Республіки Крим особисте майно, а саме чотири зимових автомобільних колеса для автомашини.

Ознайомитись з повним текстом рішення можна за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/61573724.