flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скасовано наказ про реорганізацію держпідприємства з подальшим звільненням працівників

10 жовтня 2016, 09:41
 
10 жовтня 2016, 12:17

Знання - сила!

 

Судом розглянуто справу за позовом профспілки Одеського обласного радіотелевізійного передавального центру

Суд прийняв рішення, яким скасував наказ Адміністрації Держспецзв’язку від 04.07.2016 року № 418 «Про реорганізацію державних підприємств «Харківській обласний радіотелевізійний передавальний центр» (Харківський ОРПЦ) і «Одеський обласний радіотелевізійний передавальний центр (далі – Одеський ОРПЦ)».

*Одеський ОРТПЦ та Харківський ОРПЦ є окремими юридичними особами та входять входить до складу господарського об’єднання – Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (далі – Концерн).

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 83 від 04.03.2015 року «Про затвердження переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави»

Концерн включено до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Згідно адміністративного позову, поданого профспілкою Одеського ОРПЦ до Адміністрації Держспецзв’язку, позивач просив визнати протиправним та скасувати наказ № 418 в частині, яка стосується Державного підприємства «Одеський ОРПЦ».

Проте, на думку суду, зміст наказу не дає можливості скасувати його в частині, оскільки зазначений наказ суперечить нормам вищезазначеного законодавства України в цілому.

Спірним наказом передбачено реорганізацію ДП «Харківський ОРПЦ» та «Одеський ОРПЦ» з наступним вивільненням їх працівників, та встановлено, що Концерн є правонаступником вказаних підприємств.

В свою чергу, трудовий колектив Одеського ОРПЦ опротестував рішення про реорганізацію підприємства, шляхом приєднання його до Концерну.

Задовольняючи адміністративний позов, судом, зокрема, зроблено висновок, що кожен учасник-підприємство Концерну, як частина цього об’єднання, має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, у зв’язку з чим, рішення про реорганізацію державних підприємств «Харківський ОРПЦ» та «Одеський ОРПЦ» має бути погоджено з Кабінетом Міністрів України на виконання положень пп. 22, 24 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності».

Приймаючи спірний наказ, відповідач не здійснив відповідного погодження.

Суд також критично поставився до доводів відповідача, які ґрунтувалися на попередніх висновках Антимонопольного комітету України про те, що спірна реорганізація не потребує одержання дозволу органів Антимонопольного комітету України.

Так, на думку суду приєднання ДП «Харківський ОРПЦ» та «Одеський ОРПЦ» до Концерну є по суті концентрацією суб’єктів господарювання, у зв’язку із чим проведення такої реорганізації повинно бути погодженим з Антимонопольним комітетом України, згідно із ч. 2 ст. 40 Господарського кодексу України та ч. 1, п.1 ч. 2 ст. 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Крім того, суд прийшов до висновку, що приймання-передачі майна, майнових прав та обов’язків з балансу реорганізованих підприємств на баланс Концерну проводиться з порушенням встановленого законодавством України порядку, так як, зокрема, ДП «Одеський ОРПЦ» є підприємством, що не підлягає приватизації, тому згідно приписів ч. 9 ст. 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» , майно такого підприємства не може бути відчужене.

Суд також встановив, що оскаржуваний наказ в частині вивільнення з подальшим звільненням працівників не відповідає вимогам Кодексу законів про працю України, оскільки представником відповідача не надано до суду доказів на підтвердження фактів завчасного надання професійним спілкам інформації з питань звільнення, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, та про строки проведення звільнення.

Отже, постановою Одеського окружного адміністративного суду скасовано наказ Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 04.07.2016 року № 418 «Про реорганізацію державних підприємств «Харківський обласний радіотелевізійний передавальний центр» і «Одеський обласний радіотелевізійний передавальний центр».

Ознайомитись з повним текстом рішення можна буде за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua, зазначивши номер справи 815/3761/16.