flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Канадський проект допомагатиме покращувати комунікацію судів України

01 листопада 2016, 17:09
 
01 листопада 2016, 14:09

В Одеському окружному адміністративному суді стартував Проект підтримки судової реформи

 

1 листопада в рамках реалізації Проекту підтримки судової реформи (SJRP) в Одеському окружному адміністративному суді відбулася робоча зустріч канадських суддів та експертів з українськими суддями. До складу канадської делегації увійшли: верховний суддя Нової Шотландії Майкл Макдональд; суддя королівської лави провінції Альберта Мері Mоро; суддя Вищого суду Квебека Деніс Жак; науковий експерт Університету Торонто, професор Пітер Соломон; директор з комунікацій виконавчого офісу магістратури Нової Шотландії Дженніфер Стеірс; директор міжнародних програм Управління Уповноваженого з федеральних судових справ Канади (FJA) Олег Шаков.

Відкрив захід голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук, який привітав учасників семінару та підкреслив, що його метою є конструктивний діалог та розробка конкретних пропозицій щодо дій судів задля покращення стосунків зі ЗМІ, державними установами, адвокатами та громадськістю.

Огляд проекту співробітництва, цілі і порядок денний семінару представив модератор зустрічі Олег Шаков.

Майкл Макдональд акцентував увагу присутніх на дотриманні принципів незалежності судової влади, належної поведінки і підзвітності суддів Нової Шотландії та їх участі у комунікаційній діяльності судів.

Про важливість комунікацій в судовій реформі, у процесі побудови суспільної впевненості і довіри, а також про передовий досвід Нової Шотландії, як лідера у сфері судових комунікацій розповіла Дженніфер Стеірc.

У свою чергу, професор Пітер Соломон представив інноваційні підходи, прийняті європейськими країнами в просуванні реформ судових систем, спрямовані на підвищення прозорості діяльності судів та участі громадянського суспільства в цьому процесі.

Аналіз питань, з якими зараз стикається українська судова система висвітлила у своїй доповіді Мері Моро. Суддя наголосила на потребі в дієвій та ефективній судовій системі, якій довіряє громадськість. Саме тому вона запропонувала частіше публікувати інформацію про поточну роботу суддів на офіційних веб-сайтах. Суддя королівської лави провінції Альберта висловила думку щодо необхідності проведення тренінгів для прес-секретарів і суддів-спікерів, які повинні розповсюджувати позитивну інформацію про суди, надавати ЗМІ дані про резонансні справи, спілкуватися з групами місцевих активістів. Експертка підкреслила необхідність організовувати зустрічі із зацікавленими особами та створювати інформаційні відео-ролики, задля запобігання можливому  спотворенню інформації у медіа.

Михайло Буроменський окреслив контекст для керованих дискусій з викладом основних міркувань, які будуть дані українськими судами в процесі розробки і реалізації комунікаційних стратегій, з урахуванням нинішнього політичного і соціального клімату, соціальних потреб і очікувань. У свою чергу суддя-спікер Одеського апеляційного адміністративного суду, Лариса Зуєва озвучила потребу удосконалення комунікації не лише суду зі ЗМІ та громадськістю, а й між рівнями судів. Вона наголосила на необхідності сприяння з боку керівників та налагодження взаємодії у колективі.

Підтримала пропозицію колег щодо навчання прес-секретарів та суддів-спікерів правильному спілкуванню зі ЗМІ голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна. Суддя зазначила, що такі тренінги повинні бути різними для цих двох посад, оскільки ролі судді-спікері та прес-секретаря у комунікації суду істотно відрізняються.

Голова територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко запропонував створити Проект Комунікаційної взаємодії, який базувався б на трьох складових: суд, ЗМІ, суспільство. Він підкреслив важливість присутності в судах спеціаліста, відповідального за взаємодію з громадськістю та ЗМІ для коректного висвітлення інформації про роботу суду.

В залі також прозвучала перспективна та цікава пропозиція створити офіційний канал судів для надання інформації про роботу суду, що сприятиме покращенню іміджу суду та спростуванню недостовірної інформації.

На завершення заходу канадські партнери запевнили суддів, що врахують їх пропозиції під час розробки заходів, передбачених Проектом підтримки судової реформи та висловили сподівання на плідну співпрацю.