flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч експертів Проекту підтримки судової реформи з представниками громадськості

04 листопада 2016, 09:55
 
02 листопада 2016, 16:54

Українські адвокати та журналісти поділились своїм баченням щодо налагодження діалогу з судом

 

Завершальний день візиту канадської делегації Проекту підтримки судової реформи в Україні відбувався  у колі представників громадськості.

Іноземні колеги поділилися досвідом налагодження взаємодії представників судової влади з громадськістю у Канаді. У своїх виступах експерти давали цінні поради з підвищення рівня довіри суспільства та ЗМІ до діяльності судів, розповідали про інструменти передачі інформації, що використовуються судами.

(Клікніть на зображення, щоб переглянути відео)

Дженніфер Стеірс,  директора з питань комунікацій офісу забезпечення судової влади провінції Нова Шотландія (Канада) схвально відгукувалась про надання можливості громадськості відвідувати судові засідання та отримувати доступ до документів суду.

Професор Михайло Буроменський, доктор юридичних наук, член Конституційної комісії, директор Інституту прикладних гуманітарних досліджень  та Мері Моро, суддя Суду королівської лави (Вищого суду) провінції Альберта, наголошували на потребі в дієвій та ефективній судовій владі, професійних прес-секретарях та суддях-спікерах, яким буде довіряти громадськість.

Таку позицію підтримав Олександр Рябець, голова правління Громадської організації «Спілка юристів Одеської області» та запропонував створити Проект щодо спілкування суду зі ЗМІ та громадськістю, а також налагодити функціонування інформаційних центрів у судах для можливості отримання оперативних відомостей тими категоріями громадян, які не в змозі користуватись  офіційними веб-сайтами.

Юрій Васильєв, представник ГО «Верховенство права» озвучив думку про обов’язкову відеофіксацію судових засідань. За словами правозахисника це б дисциплінувало учасників судового процесу та убезпечило їх та суд від поширення недостовірної інформації про хід судового розгляду.

         З урахуванням пропозицій учасників зустрічі, командою Проекту будуть розробленні плани заходів з покращення стосунків судів із зацікавленими сторонами – ЗМІ, державними установами, адвокатами та громадськістю, які в подальшому будуть реалізовуватись у пілотних судах.