flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ООАС взяв участь у прес-конференції щодо стану незалежності правосуддя в Україні

10 листопада 2016, 12:45
 
09 листопада 2016, 19:45

Одеський окружний адміністративний суд зупинив провадження у справах щодо Затоки

 

Днями відбулася унікальна подія. Керівники всіх судів Одеського регіону провели спільну прес-конференцію, щоб таким чином привернути увагу влади і суспільства до того, що зараз здійснення незалежного правосуддя знаходиться під загрозою.

Ініціатором даного заходу виступила голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна. Вона пояснила, що керівники судів регіону пішли на такий крок, щоб донести до перших осіб держави, керівників правоохоронних органів та громадськості, що якщо ситуація не зміниться, то судову систему чекає справжній колапс.

За словами Наталії Морщагіної, приміщення судів не охороняються, громадський порядок в судах не забезпечується, розгляд справ супроводжується неприкритим психологічним, а часто і фізичним, тиском на суддів, з метою отримання бажаного результату по конкретних справах. Згідно даних моніторингу Ради суддів України, з початку 2016 року зареєстровано вже понад 59 заяв про втручання в діяльність судової системи, і це не враховуючи останніх подій в Одеському регіоні та м. Києві.

Наталя Морщагіна зазначила, що подібні дії, з одного боку - несуть в собі загрозу життю і здоров'ю як суддів, так і присутніх в залі суду громадян, а з іншого - ставлять під сумнів законність будь-якого рішення суду, прийнятого в таких умовах, що нівелює задекларований принцип верховенства права, а також є прямим порушенням норм міжнародного права і Конституції України.

Вона додала, що стурбованість ситуацією, що склалася висловлюють не тільки служителі Феміди, а й представники всієї юридичної спільноти: Асоціація правників України, адвокатські об'єднання, бізнес і громадські організації. На те, що відбувається звернули увагу і міжнародні експерти, зокрема голова Консультативної місії Європейського союзу заявив, що без гарантії безпеки судів неможливе відправлення правосуддя.

Факти незаконного впливу на процес здійснення правосуддя з боку політиків, громадських діячів, ЗМІ, не можуть мати місце в правовій державі. Все сказане не означає, що суди хочуть зняти з себе всю відповідальність, але ми намагаємося донести головний посил - дискредитація всієї судової системи в цілому, без персонального підходу до оцінки дій кожного судді, загрожує розвалом держави.

Зі свого боку голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук додав, що ЗМІ та громадськість були залучені до роботи комісій з розробки законопроектів про очищення судової системи. І на сьогоднішній день існує порядок очищення судової влади.

«Я вважаю, що наші громадяни також повинні переживати за сильну і незалежну судову систему, тому що тільки так вони зможуть відстояти свої права. Громадськості потрібно дочекатися законного шляху реалізації тих проектів, які були свого часу написані і затверджені за її участі», - висловив думку Олег Глуханчук.

За його словами, на наш регіон зараз покладено важливе завдання - підтримати, а не знищити те, що ми створювали десятиліттями. Є законодавча база, яка може очистити судову систему, що в свою чергу дозволить створити нам сильне і процвітаюче суспільство.

Голова Апеляційного суду Одеської області Григорій Колесніков зазначив, що керівники судів різних видів юрисдикції зібралися разом, щоб продемонструвати, що суди є відкритими для діалогу і готові відповідати на будь-які питання, які цікавлять суспільство.

«Після революції гідності мені довелося спілкуватися з керівниками багатьох громадських організацій, і вони розуміють, що представники Феміди судять за законами, які прийняті законодавчими органами. Мені складно зрозуміти, мотиви активістів, коли до судів звозяться шини, приходять десятки незрозумілих людей, а з динаміків гримить музика, яка заважає не тільки судді, що розглядає резонансну справу, а й іншим співробітникам, - підкреслив Григорій Колесніков. - При цьому, коли суди приймають рішення, які є правильними на думку таких активістів, вони вважають це виключно своєю заслугою, а не думають про те, що суддя просто діяв в рамках закону.

Голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман в свою чергу розповів, що за 30 років його роботи, політики завжди давали зрозуміти суддям, кому вони повинні служити. Кожна політична сила, яка приходила до влади вважала за необхідне реформувати судову систему.

«В останні роки представники виконавчої та законодавчої влади нав'язують парадигму про тотальну корумпованість суддів, щоб таким чином змістити увагу суспільства з своїх помилок і прорахунків, і звинуватити суддів у всіх бідах і проблемах, які є в державі. Їм це прекрасно вдається, а головне - в нашій країні, на відміну від Заходу, такі дії залишаються безкарними», - зауважив Леонід Лічман.

У свою чергу голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров додав, що в судовій справі обидві сторони не можуть бути задоволені винесеним рішенням, адже якби між ними не існувало конфлікту, то і в суд люди б не зверталися.

«Перш, ніж робити висновки про правильність прийнятого рішення, завжди потрібно вислухати обидві сторони процесу. А те, що зараз відбувається, веде до колапсу не тільки судової системи, а й усього суспільства. Люди розуміють, що якщо вони домовляться з громадськими активістами, то зможуть вплинути на суд, щоб він прийняв потрібне їм рішення. У демократичному суспільстві такого бути не повинно», - впевнений Володимир Петров.

Підводячи підсумки, Наталя Морщагіна підкреслила, що суди не знімають з себе відповідальності за те, що дозволили сформувати в суспільстві негативну думку про систему, тому що дотримувалися режиму тиші і відмови від роботи із засобами масової інформації.

«Нас не вчили працювати в інформпросторі, що і дало можливість окремим групам сформувати негативне ставлення до суддів і таким чином тиснути на судову систему, звинувачуючи її в усіх бідах, які відбуваються зараз в країні. Але ми сподіваємося за допомогою ЗМІ, громадськості та політичної волі посадових осіб країни змінити існуючий стан речей», - зазначила глава Апеляційного госпсуду.

Вихід з ситуації, що склалася на її думку, можливий тільки за наявності політичної волі для вирішення проблеми із здійсненням незалежного та неупередженого правосуддя, зокрема фактичної, а не декларативної реалізації основних гарантій незалежності судової влади. Також необхідна чітку і неухильна робота всіх державних інститутів, в тому числі і правоохоронних органів, на які законом покладено обов'язки не тільки оперативного реагування на факти втручання в діяльність судової системи, а й здійснення превентивних заходів з охорони судів, забезпечення правопорядку в залі суду, припинення фактів зневажливого ставлення до суду.

 

За матеріалами: ІА Одеса-медіа