flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ООАС Ігор Завальнюк розповів про судову реформу у телепрограмі «Огляд преси»

11 листопада 2016, 11:30
 
10 листопада 2016, 14:14

Заступник голови ООАС Елла Катаєва перебуває з навчальним візитом у Страсбурзі

 

Про необхідність проведення судової реформи громадськість чує не один рік, а останнім часом такі обговорення лунають з більшою інтенсивністю. Про те, що таке судова реформа, яка вона і яким чином повинна бути проведена, говорив у студії програми «Огляд преси» заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, суддя-спікер Ігор Завальнюк.

Найперше гість ефіру пояснив, хто такий суддя – спікер, яким чином відбувається взаємодія суду зі ЗМІ, завдання прес-секретаря суду. «Суддя-спікер – це офіційний представник суду, суддя, уповноважений колективом суддів давати професійне роз’яснення дій суду під час розгляду справи, з питань, що хвилюють громадськість», - зауважив служитель Феміди.

Заступник голови вказав на основні нововведення судової реформи, зокрема щодо порядку створення Верховного Суду: «Новацією є те, що суддями Верховного Суду за результатами конкурсу можуть стати не тільки судді, а й адвокати і особи, що займаються науковою діяльністю. Для цього достатньо мати десять років відповідного стажу».

Стосовно безпосереднього впливу таких змін на суспільні відносини, суддя звернув увагу на обов’язковість рішень Верховного Суду для судів нижчих інстанцій, введення прецедентного права, що відповідає європейській практиці.

На завершення Ігор Завальнюк, поділився баченням неправомірних дій громадських активістів та пов’язаними з цим загрозами правосуддю: «В першу чергу це шкодить громадянам. Оскільки може виникнути ситуація, коли люди, що прийшли в суд, не зможуть добитися від суду ефективного захисту. Не може в демократичному суспільстві суд виносити рішення під тиском. Це тягне за собою відміну таких рішень, прийнятих небезстороннім судом. Конституція передбачає індивідуальну відповідальність особи. Якщо Ви не згодні з діями того чи іншого судді, є механізми та органи, уповноважені здійснювати їх перевірку та притягнення до відповідальності».

Суддя-спікер висловив позитивні очікування від реформи, зокрема внаслідок усунення політичного впливу на суд.