flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі обговорили особливості судової реформи

25 листопада 2016, 12:45
25 листопада 2016, 11:54

Очільники адміністративних судів України зібралися для обговорення питання розвитку адміністративної юстиції


Вчора Асоціація правників України спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України провели круглий стіл на тему - «Судова реформа. Нові можливості для юридичної спільноти».

Представники судів, адвокати та науковці Одеси обговорили можливості, які відкриваються перед правничою спільнотою у світлі судової реформи та очікуваних інституційних змін, зокрема, конкурсного відбору суддів до Верховного Суду.

Учасники дискусії звернули увагу на питання готовності адвокатів, науковців та суддів прийняти виклик, передбачений процедурою конкурсного відбору до нового Верховного Суду. Натепер, для участі у конкурсі зареєструвались 1270 претендентів, з них: 47% - судді, 23% - адвокати, 15% - науковці, 15% - кандидати зі змішаним стажем.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Павло Луцюк розповів про спірні питання перевірки відповідності кандидатів до найвищого судового органу України вимогам, передбаченим Законом. За словами адвоката, виникають суперечки щодо стажу роботи претендентів. Так, Законом України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що Суддею Верховного Суду може бути особа, яка має: стаж роботи на посаді судді не менше десяти років; науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років; досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років; або ж сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до зазначених вище вимог щонайменше десять років. Втім висловлюються сумніви щодо кандидатів з числа суддів, які впродовж певного періоду фактично не здійснювали правосуддя через відсутність повноважень. Також серед адвокатської спільноти лунають нарікання щодо необхідності підтвердження досвіду професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді або захисту від кримінального обвинувачення. За словами правозахисників, адвокатська діяльність не обмежується участю у судових засіданнях, тому таке звуження видається не дуже справедливим. Крім того існують суперечки й навколо науковців, котрі для участі у конкурсі повинні підтвердити наявність наукового ступеня у сфері права, здобутого у вищому навчальному закладі України (університеті, академії чи інституті, крім вищих військових навчальних закладів). Таким чином, за формальною ознакою від участі у конкурсі усуваються чимало фахівців з науково-дослідних установ.

Також учасники круглого столу обговорили новий формат громадського контролю відповідності судді критеріям професійної етики та доброчесності, який здійснюватиме новий для нашої судової системи орган – Громадська рада доброчесності. Присутні висловили сподівання, що Рада стане ефективним інструментом у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів.

Нагадаємо, що Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року оголошено конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду:

1) Касаційному адміністративному суді –30 одиниць;

2) Касаційному господарському суді – 30 одиниць;

3) Касаційному кримінальному суді – 30 одиниць;

4) Касаційному цивільному суді – 30 одиниць.

 

Особа, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі, повинна до 25 листопада 2016 року на офіційному веб-сайті Комісії www.vkksu.gov.ua пройти процедуру повідомлення Комісії про намір взяти участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду для визначення дати та часу прийому документів.