flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ООАС захистив працівника митниці, якому незаконно оголошено догану та виявив грубе порушення закону в діях начальника Одеської митниці Юлії Марушевської

25 листопада 2016, 18:33
 
25 листопада 2016, 12:45

В Одесі обговорили особливості судової реформи

 

Одеський окружний адміністративний суд встановив численні порушення з боку Одеської митниці ДФС в ході проведення службового розслідування відносно працівника митного поста «Одеса-порт».

Так, державний інспектор відділу митного оформлення № 5 митного поста “Одеса-порт” Одеської митниці ДФС отримав догану за нібито несумлінне ставлення до виконання своїх службових обов'язків, що призвело до порушення вимог чинного законодавства та втрати митних платежів у розмірі - 20228,25 грн.

Не погоджуючись із таким рішенням працівник звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати дії керівництва щодо притягнення його до дисциплінарної відповідальності незаконними.

Так, підставою для дисциплінарного провадження слугувала доповідна записка т.в.о. заступника начальника управління боротьби з митними правопорушеннями Одеської митниці ДФС, згідно якої митне оформлення товару “Імбир свіжий…” за основним методом – ціною контракту було здійснено позивачем неправомірно, оскільки товар походить з Китаю, а договір укладений між резидентом та підприємством республіки Польща. Позивач зазначає, що за роз’ясненням Державної митної служби виробником товарів є особа, яка заявляє про себе як про виробника товарів… незалежно від того, чи виготовляє ця особа товар безпосередньо, чи такий товар виготовляється за її замовленням.

Також позивач вказує на порушення порядку призначення та проведення перевірки і відсутність в управління боротьби з митними правопорушеннями повноважень на здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів.

Таким чином, відповідач при прийнятті оскаржуваного наказу діяв із суттєвим порушенням законодавства, яким врегульовано формування дисциплінарної комісії, а також без врахування фактичних обставин, які підлягали встановленню в ході призначеного дисциплінарного провадження.

Перед накладенням дисциплінарного стягнення позивач не отримував від відповідача відповідних письмових пояснень, а також йому не було забезпечено реалізацію права на ознайомлення з матеріалами дисциплінарної справи, внесення зауважень до висновку, заявлення клопотання про вжиття додаткових заходів для встановлення обставин, які мають значення для справи, надання додаткових пояснень та додаткових документів і матеріалів, що стосуються зазначених обставин.

Дослідивши усі обставини справи, Одеський окружний адміністративний суд позов задовольнив, визнав протиправним та скасував наказ Одеської митниці ДФС щодо накладення дисциплінарного стягнення на позивача у вигляді догани.

Під час розгляду справи, судом також виявлені порушення з боку Одеської митниці, які призвели до порушення норм чинного законодавства України, а саме, наказом начальника Одеської митниці ДФС Марушевською Ю.Л. в незаконний спосіб включено до дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарних справ представників нелегалізованого виборного органу “Первинна профспілкова організація державних службовців Одеської митниці ДФС”, чим фактично утворено неналежний та неуповноважений орган з розгляду дисциплінарних справ. В результаті цього працівники Одеської митниці ДФС під час дисциплінарних проваджень були позбавлені належного захисту їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів, що забезпечуються Первинною профспілковою організацією працівників Одеської митниці ДФС.

Тому, про виявлені вище порушення закону в діях начальника Одеської митниці ДФС Марушевської Ю.Л. Одеський окружний адміністративний суд окремою ухвалою повідомив начальника ДФС України Насірова Р.М. для вжиття ним заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62807696