flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові напрямки функціонування суддівського самоврядування

05 грудня 2016, 17:31
 
02 грудня 2016, 20:10

Працівникам ООАС нагадали правила протипожежної безпеки

 

Сьогодні в Києві стартувала дводенна конференція на тему: «Новий погляд на суддівське самоврядування» метою проведення якої є обговорення в професійному середовищі питань, пов’язаних із судовим адмініструванням та суддівським самоврядуванням з урахуванням останніх змін до Конституції, та визначення шляхів підвищення ефективності роботи органів суддівського самоврядування.

Одеський окружний адміністративний суд на вказаному заході представляє заступник керівника апарату Надія Бойко.

За ці два дні представники судової гілки влади України, США, Грузії, Португалії, Італії, Канади обговорять питання суддівського самоврядування, поділяться досвідом своїх країн щодо підвищення ефективності роботи органів самоврядування, обміняються думками щодо ролі та кола повноважень з метою координації зусиль.  

Учасники дізнаються про міжнародні та європейські стандарти суддівського самоврядування, включаючи різні його моделі інституційної та організаційної структури, важливість стратегічного планування своєї діяльності, підходи до координації роботи всередині суддівської системи та співпраці з іншими гілками влади, комунікацію зі ЗМІ та громадськістю.

В ході роботи обговорюються сучасні тенденції розвитку суддівського самоврядування в аспекті взаємодії з судовим адмініструванням.

Зокрема під час дискусії присутні розглядають актуальне для України питання недопустимості втручання в діяльність суддів і суду з боку законодавчої та виконавчої влади, а також внутрішні загрози індивідуальної незалежності суддів та використання повноважень ефективного реагування органів суддівського самоврядування на них.

На другий день конференції заплановано розгляд та аналіз питання про використання інструментів електронного правосуддя, їх підходи і засоби, які використовуються органами суддівського самоврядування іншими державами з метою захисту незалежності суддів, а також управління рівнем навантажень на суддів та їх фінансування. Наступною темою для обговорення є засоби підвищення якості послуг, які надаються в судовій владі іноземними країнами з метою запровадження в Україні.

По закінченню заходу провідні міжнародні та національні експерти обговорять, не менш важливе для сьогоденних реалій нашої країни, питання щодо практичного застосування Коментаря до Кодексу суддівської етики, який містить поради і рекомендації суддями для уникнення етичних порушень, а також питання про налагодження співпраці органами суддівського самоврядування з національними антикорупційними установами та важливість дотримання суддями високих етичних стандартів як на роботі, так і в особистому житті.