flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ООАС формує майбутню юридичну еліту

09 грудня 2016, 16:49
08 грудня 2016, 14:27

Заступник керівника апарату ООАС бере участь у форумі захисників права на доступ до інформації


З нагоди святкування Міжнародного дня захисту прав людини сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді відбувся круглий стіл на тему: «Практичні аспекти захисту прав людини в судовому порядку». Захід, покликаний сприяти налагодженню діалогу між представниками судової влади та студентами, задля підвищення правової обізнаності молоді щодо їх прав та гарантій судового захисту.

У зустрічі взяли участь судді та працівники апарату Одеського окружного адміністративного суду, викладачі, науковці, успішні студенти та аспіранти Національного університету «Одеська юридична академія», Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Одеського державного університету внутрішніх справ.

З вітальним словом до учасників звернувся заступник голови суду Ігор Завальнюк. «Одеський окружний адміністративний суд, здійснюючи високу місію – захисту прав людини, сприяє покращенню правової освіти та правового виховання молоді. Ми прагнемо зробити свій внесок у формування майбутньої юридичної еліти та максимально якісних кадрів для роботи в судах. Ми глибоко переконані, що саме молодь мусить творити нову українську державу, на засадах поваги до прав людини. Саме тому дуже важливо, щоб як і майбутні правозахисники, так і молоді науковці були добре поінформовані про особливості роботи суду», - підкреслив суддя-спікер.

Заступник керівника апарату суду Надія Бойко провела інтерактивну вправу, під час якої з’ясувалось, що основним словом, з яким асоціюється суд в учасників круглого столу є «справедливість».

З цього і почалась жвава дискусія у залі, зокрема викладач Одеського державного університету внутрішніх справ Олександр Дубенко зазначив, що в Кодексі адміністративного судочинства України не закріплено принцип «справедливості», але всі присутні погодились з думкою, що цей принцип є одним з основних при розгляді судом справ, вирішальним у визначенні його як регулятора суспільних відносин та є складовою принципу верховенства права. 

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Олена Соколенко розкрила тему захисту прав людини в адміністративному процесі та підкреслила важливість згаданого принципу «верховенства права», яким керується суд при вирішенні справи та відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Про Європейську систему захисту прав людини розповіла присутнім суддя Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко. Вона провела невеличкий екскурс в історію становлення європейської системи захисту, озвучила проблеми недостатньої обізнаності суспільства з діяльністю Європейського суду з прав людини та низького рівня виконання рішень цього суду в Україні.

Доповнила промови своїх колег суддя Людмила Юхтенко, яка висвітлила питання доступності правосуддя для людей з обмеженими фізичними можливостями. Суддя звернула увагу на те, що лише 115 будівель судів в Україні відповідають вимогам фізичної доступності для осіб з особливими потребами, серед яких є і Одеський окружний адміністративний суд.

У свою чергу молоді правники поділились баченням захисту прав людини в українському судочинстві та пропозиціями щодо його вдосконалення. Під час заходу студенти разом із суддями жваво обговорювали практичні аспекти розгляду спорів адміністративними судами, а також питання нормативних колізій та зловживань процесуальними правами сторонами процесу.

За результатами круглого столу молодих науковців було нагороджено дипломами Одеського окружного адміністративного суду. Учасники вказали на важливість таких заходів для зміцнення стійкої співпраці суду із студентським та науковим товариством.