flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розпочне заново розгляд справи Затоки

28 грудня 2016, 17:23
 
28 грудня 2016, 18:04

ООАС мотивував своє рішення у справі про скасування Наказу М’юсту щодо керівника Затоківської селищної ради

 

 

 27 грудня 2016 року Одеський окружний адміністративний суд продовжив розгляд справи за позовом Барановської Г.Б. до державного реєстратора Сватівської  районної державної адміністрації Луганської області, т.в.о. Затоківського селищного голови – секретаря Затоківської селищної ради – Вернигори Н.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Затоківська селищна рада Білгород – Дністровської міської ради Одеської області про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій.

У попередніх судових засіданнях ухвалою суду з  Міністерства юстиції України в особі Державного підприємства «Національні інформаційні системи» витребовувались докази, а саме: належним чином завірена копія матеріалів з електронної реєстраційної справи юридичної особи -  Затоківської селищної ради Білгород - Дністровської міськради про вчинені державними реєстраторами реєстраційні дії за 06 жовтня 2016 року. Однак ухвала суду щодо надання вказаних документів у встановлений строк була двічі проігнорована - витребувані документи на адресу суду не надійшли. Тому, з метою забезпечення конституційного права громадян на судовий захист, було прийнято рішення про встановлення судового контролю за виконанням вказаної ухвали, шляхом надання звіту Міністерства до 11 січня 2017 року.

Крім того, під час судового розгляду від представника відповідача надійшло клопотання про відвід судді. Проте, наведені заявником обставини ніяким чином не вказують на упередженість судді у даній справі. Зокрема здійснення, відповідно до закону, процесуальної діяльності суддею в ході розгляду будь-якої справи, не може бути підставою для відводу цього судді, оскільки не свідчить про наявність ознак необ'єктивності чи упередженості.

Згідно з пунктом 12 висновку №  1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Ради Європи «Про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів» незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів. При постановленні судових рішень щодо сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв’язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає на здатність судді приймати незалежні рішення. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки з боку сторін у конкретній справі, але і з боку суспільства в цілому. Суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він або вона повинні бути вільними від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана. З цих підстав головуючим суддею у справі було заявлено самовідвід.

Суд ухвалив - адміністративну справу № 815/5877/16 передати для призначення повторного автоматичного розподілу та визначення нового складу суду.

За результатами повторного автоматичного розподілу зазначена справа була передана для розгляду судді Стефанову С.О. Судове засідання відбудеться 05 січня 2017 року о 10.00.