flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ООАС Ігор Завальнюк взяв участь у телепрограмі, присвяченій обговоренню діяльності Вищої ради правосуддя

11 січня 2017, 16:45
 
11 січня 2017, 13:28

ООАС залучив спеціаліста по справі щодо скасування запису про реєстрацію секретаря Затоки

 

Про новостворений орган - Вищу раду правосуддя, говорили у студії програми «Время Екатерины Швец» заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, суддя-спікер Ігор Завальнюк, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Кравець та Заступник голови Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін.

Обговорення теми телепрограми розпочав Ігор Завальнюк: «Всі чекали прийняття Закону України Про Вищу раду правосуддя, адже саме він продовжує якісну судову реформу, та без цього Закону не має можливості рухатися далі». Суддя розповів про новели створення, склад та особливості діяльності Вищої ради правосуддя. Зазначив, що збільшиться кількісний та якісно новий склад органу, серед яких значну частку будуть складати саме судді.

У своєму виступі заступник голови відзначив, що в повноваженнях Вищої ради правосуддя буде вирішення питання про «суддів–п’ятирічок», які на даний час перебувають без повноважень, через що потерпає велика кількість судів.

Про повноваження Вищої ради правосуддя в телепрограмі більш детальніше розповів Олександр Кравець. Він виокремив декілька блоків, а саме повноваження щодо кар’єри судової влади, яка включає в себе призначення суддів, притягнення до дисциплінарної відповідальність, згоду на арешт судді, також виокремив повноваження матеріально – технічного забезпечення та повноваження здійснення заходів щодо забезпечення незалежності суддівської влади.

Про представництво адвокатури у Вищій раді правосуддя розповів Андрій Костін: «Донедавна це питання було не повністю врегульовано, адже положення Закону про Вищу раду юстиції були відмінні від положень минулої редакції Конституції України. Але наразі представництво адвокатури у даному органі чітко встановлено у законодавстві – делегування двох представників, які на даний час вже обрані на з’їзді адвокатів України».

Наприкінці телепрограми присутні висловили сподівання, що новостворений орган будуть представляти гідні кандидатури, які в майбутньому прийматимуть якісні рішення та цей крок судової реформи позитивно відобразиться у суспільстві.