flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ігор Завальнюк- суддя ООАС та кандидат до Вищої ради правосуддя

28 лютого 2017, 16:19
 
17 лютого 2017, 17:23

Рятувальники розповіли працівникам ООАС, як поводитись під час замінування

 

22 лютого в Українському кризовому медіа-центрі суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк взяв участь в інформаційному марафоні кандидатів до Вищої ради правосуддя, яких обере З'їзд суддів України.

Кандидати до складу ради публічно презентували свої позиції та мотив для громадськості.

Ігор Завальнюк представив своє бачення роботи у вищому органі суддівського врядування: «Головне, я вважаю, – зберігати баланс між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади. Неправильним буде, коли одна гілка влади намагатиметься «підім’яти» під себе іншу або знищуватиме одна одну. Сьогодні відбувається ситуація, коли багато політиків, не замислюючись над наслідками та не маючи жодного серйозного підґрунтя, дають і нав’язують суспільству негативну оцінку судової системи,-каже суддя.-Ми, судді, не беремося міркувати, скільки людей у процентному співвідношенні довіряють законодавчій чи виконавчій гілці влади. Це не наша справа.Ми повинні займатися судовими питаннями.»

 

У своєму виступі суддя зазначив, що більшість громадян виступають за радикальні зміни у судовій системі та вважають проведення судової реформи одним з найактуальніших завдань.

На думку кандидата, ключовими завданнями судової реформи має бути подолання впливу інших гілок влади на судову систему, забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, а також забезпечення права на справедливий суд.

Ігор Завальнюк працює в судовій системі з початку 2002 року. Пройшовши майже всі етапи розвитку та становлення судової влади в Україні, він запевнив, що дійсно відчуває та розуміє, що саме потрібно судовій владі та чітко визначив шляхи покращення роботи судових установ. Кандидат до Вищої ради правосуддя під час свого виступу зазначив, що членом ради може бути людина, яка не тільки бажає змін, але і може змінюватися сам. Крім того, він наголосив, що бажає створити нову якість суду та наблизитися до того його рівня, коли навіть сторона, яка програла справу, буде впевнена у справедливості рішення. Тоді можна буде з упевненістю говорити про інший щабель фаховості роботи найвищого органу суддівського врядування. Ігор Завальнюк впевнений, що новий склад Вищої ради правосуддя впорається із цими завданнями та стане потужною ланкою у формуванні майбутнього України.

Кандидат висловив переконання, що нові повноваження Вищої ради правосуддя дадуть можливість не лише відновити довіру до судової системи, а й зробити її дійсно незалежною для того, щоб всі відчули, що судова влада в Україні відбулася, що вона незалежна і може на належному рівні захищати громадян і надавати доступ до правосуддя.

Відповідаючи на запитання журналістів, суддя зауважив, що Закон «Про Вищу раду правосуддя» вивів нашу країну на передові позиції та є проєвропейським. Тепер все залежить від нового складу та якісного наповнення ради, адже саме ці складові мають встановити той якісний показник роботи, на яке зачекалось наше суспільство.