flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі обговорили питання інклюзивності суду

31 серпня 2017, 17:22

    Для  людей з інвалідністю характерним є подолання значного кола проблем, на відміну від здорових осіб. Враховуючи дані Державної служби статистики, в Україні майже кожен 18-й громадянин – є особою з  інвалідністю, тобто людиною, яка потребує допомоги та підтримки не лише в грошовому еквіваленті, а й особливого планування житла, облаштування під’їздів, публічних об’єктів та громадського транспорту. Крім того, не виключенням є і те,  що ті чи інші обмеження здоров’я є перешкодою для реалізації прав або належного виконання обов’язків та можливості звернутися за захистом своїх прав до суду. 

    Аби працівники судових установ були максимально обізнаними у правильному спілкуванні з людьми з інвалідністю сьогодні в Одесі був проведений семінар  на тему : « Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку».

   Участь від Одеського окружного адміністративного суду  у обговоренні доступності правосуддя взяли – суддя Олег Білостоцький, заступник керівника апарату суду Надія Бойко, начальник відділу з надання судово-адміністративних послуг та аналітичної роботи (канцелярії) Ольга Барська, начальник відділу судових розпорядників Віктор Росолик та прес-секретар суду Аліна Топащенко.

    Семінар  було поділено на два блоки, під час яких висвітлені та обговорені наступні питання:

- забезпечення транспортної, архітектурної та інформаційної доступності суду;

- подолання інституційних, фізичних, інформаційних ментальних та інші бар’єрів;

- основні шляхи побудови інклюзивного суду;

- створення в суді сприятливих умов для мало мобільних груп населення;

- ознайомлення з основними правилами етичної поведінки з особами, які мають особливі потреби тощо.

    Захід організовано Всеукраїнською громадською організацією інвалідів « Правозахисна спілка інвалідів» спільно з громадською оргназіцією « Інститут судового менеджменту», Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України та за підтримкм Одеського апеляційного господарського суду, Громадської організації « Асоціація суддів господарських судів України».