flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-секретар ООАС взяла участь у круглому столі, присвяченому методам спілкування зі ЗМІ

29 серпня 2013, 15:08

28 серпня 2013 року у Вищому адміністративному суді України пройшов круглий стіл для журналістів та прес-секретарів адміністративних судів на тему «Методи спілкування зі ЗМІ». Даний захід організовано у межах проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні». Участь взяли прес-секретарі та особи, відповідальні за зв’язки зі ЗМІ адміністративних судів України, а також представники Державної судової адміністрації України, судді та журналісти.

З боку іноземних колег виступили експерти Проекту Twinning суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус та спеціаліст зі зв’язків з громадськістю Національної судової адміністрації Швеції Йєспер Ніцше. Вони презентували висновки та рекомендації, розроблені за результатами впровадження заходів, реалізованих в рамках Компоненту D «Підвищення обізнаності громадськості щодо адміністративного судочинства».

Експерти поділилися власним досвідом співпраці із медіа, надали рекомендації щодо визначення категорій справ, які можуть викликати громадський інтерес та розкрили тонкощі написання вдалих прес-релізів. Як зазначив Віргіліус Валанчус, «у судах, де кількість суддів більше 10 осіб, необхідно запровадити посаду прес-секретаря, основним обов’язком якого буде висвітлення діяльності суду та налагодження взаємодії зі ЗМІ і громадськістю».

Йєспер Ніцше вважає, що рішення стають більш доступними для розуміння, якщо вони «перекладені на нормальну мову». А взагалі, на його думку, прес-секретар – це сполучна ланка між судом та журналістами. Тому робота прес-секретаря полягає в тому, щоб сформувати схвальне ставлення у суддів до журналістів, а у журналістів - до суддів.

Також в рамках заходу завідувачем сектору міжнародного співробітництва та взаємодії з засобами масової інформації Державної судової адміністрації України Оленою Ігнатченко було представлено концепцію прес-центру судової влади. Дана концепція розроблена робочою групою з питань комунікації при ДСА. Вона передбачає запровадження посади прес-секретаря у кожному суді. Прес-центр, до структури якого входитимуть аналітичний, технічний, редакційний та організаційно-методичний відділи, буде координувати діяльність прес-секретарів на місцях, надавати методичну допомогу, організовувати заходи з підвищення кваліфікації та створення єдиної відкритої політики взаємодії судів та ЗМІ.

За словами прес-секретаря Одеського окружного адміністративного суду Надії Бойко, даний захід був дуже корисним та інформативним. "В Україні лише починається усвідомлення важливості залучення прес-секретарів до роботи у судах. Саме на цих працівників покладається завдання руйнування стереотипу закритості судової влади. Досвід та рекомендації іноземних експертів стануть цінними орієнтирами в процесі організації своєї діяльності спеціалістами відповідальними за комунікацію суду", - зауважила Н.Д. Бойко.