flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС обговорили проблеми забезпечення поваги до судової гілки влади

21 травня 2018, 10:54

17 травня 2018 року в Одеському окружному адміністративному суді місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей на тему: «Забезпечення поваги до судової гілки влади у світлі практики ЄСПЛ».

Участь у заході в якості судді-тренера взяла заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва, а також суддя ООАС Вадим Андрухів.

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець наголосив на актуальності та важливості теми семінару, зважаючи на неоднозначну позицію суспільства у цьому питанні.

Для проведення семінару також запрошено суддю Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ларису Зуєву та суддю Херсонського окружного адміністративного суду Сергія Варняка.

Семінар розпочався з обговорення очікувань учасників та дискусії на  тему: “Судді – теж люди і вони мають права”.

Під час міні-лекцій із використанням презентацій Елла Катаєва проаналізувала застосування принципу Верховенства права в рішеннях ЄСПЛ за заявами осіб, що є суддями, а Лариса Зуєва зупинилася на розгляді дисциплінарної відповідальності суддів як елемента права на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції. Також судді взяли участь в інтерактивній дискусії із цього питання.

Окрім того, учасники семінару обговорили з викладачами питання щодо права суддів на належне матеріальне забезпечення, забезпечення особистої безпеки суддів, їх сімей, майна та інші засоби їх правового захисту, гарантовані Конвенцією, та вирішили ситуативні завдання в малих групах.

Сергій Варняк ознайомив суддів із практикою ЄСПЛ щодо люстраційних справ, після чого було проведено тестування учасників та обговорення результатів.