flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеським окружним адміністративним судом вирішено справу шляхом досудового врегулювання спору

05 серпня 2013, 15:00

Одеський окружний адміністративний суд є одним з пілотних судів, в рамках якого реалізується компонент «Застосування механізмів досудового врегулювання спорів» канадсько-українського проекту «Суддівська освіта для економічного зростання» та запроваджується процедура досудового врегулювання спорів за участю судді.

11 липня 2013 року ухвалою Одеського окружного адміністративного суду у зв’язку з примиренням сторін закрито провадження у справі за адміністративним позовом фізичної особи до Управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про визнання дій протиправними та стягнення коштів, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Державної казначейської служби України в Одеській області.

Під час досудового врегулювання спору, шляхом переговорів, сторони досягли примирення та уклали мирову угоду, відповідно до якої позивач відмовився від позовних вимог, а Управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області перерахував позивачу  грошові кошти в розмірі 6120,00 грн.

Отже, метою процедури досудового врегулювання спорів за участю судді є налагодження комунікації між сторонами та сприяння самостійного обрання ними того варіанту рішення, яке б задовольняло обидві сторони спору та відповідало вимогам чинного законодавства.

Нагадуємо, що впровадження даної процедури в Одеському окружному адміністративному суді розпочалося  в  травні 2013 року. Перевагами вирішення спорів у порядку досудового врегулювання є економія коштів та часу учасників судового процесу, тобто це швидка, безкоштовна, конфіденційна, гнучка процедура альтернативного вирішення спорів сторонами за допомогою незалежного та неупередженого судді, який проводитиме переговори в позасудовому процесі.

Одеський окружний адміністративний суд продовжує реалізацію вказаного проекту, де пріоритетним завданням стає максимальна співпраця суду, громадян та суб’єктів владних повноважень.