flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС вдосконають рівень навиків спілкування суддів у роботі з людьми з інвалідністю

21 травня 2018, 18:34

Сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді відбувся семінар  на тему: “Покращення рівня навиків спілкування суддів  у роботі з людьми з інвалідністю”, організований Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України разом з Регіональним громадським благодійним фондом «Право і Демократія» на чолі з Андрієм Бурим.

Розпочався захід із привітання голови суду Олега Глуханчука, який підкреслив його важливість та звернув увагу присутніх на необхідності забезпечення доступності приміщень судів та судових послуг для відвідувачів. - В Одеському окружному адміністративному суді докладаються значні зусилля задля забезпечення комфортного перебування осіб з інвалідністю. На прилеглій до будівлі суду території відведені місця для паркування автотранспорту, вхід до суду обладнаний зручним пандусом та поруччями, а на першому поверсі будівлі розміщується спеціальна кімната гігієни. Окрім цього, працівники ООАС та судді регулярно вдосконалюють навички спілкування з людьми з інвалідністю, підвищують кваліфікацію в Національній школі суддів України, є тренерами з доступності судів. Також для проведення періодичних навчань апарату залучаються представники Одеської міської організації Українського товариства глухих. Тож персонал ООАС володіє базовими знаннями жестової мови для надання швидкої, ефективної допомоги усім відвідувачам суду незалежно від їх потреб, - зазначив Олег Глуханчук.

У якості тренера на заході також виступила суддя ООАС Людмила Юхтенко, яка розповіла про принципи взаємодії з людьми з інвалідністю, серед яких: толерантність, рівноправність, доступність, розуміння, шанобливість, визнання, емпатія (сприйнятливість). - Кожна особа, яка звертається за допомогою, не залежно від потреб, повинна зрозуміти свою значимість та те, що її проблему почули та допоможуть вирішити. Працюючи з людиною з інвалідністю, необхідно пам’ятати, що негативні прояви у поведінці цієї людини зумовлені особливістю її життя та оточення. Люди з інвалідністю не потребують жалю або співчуття і демонстрація такого ставлення може викликати в них явну або приховану агресію, а толерантність, ввічливість, вихованість, уміння бачити людину, а не інвалідність – цінні якості кожного з нас, – зазначила суддя.  

Активну участь у семінарі взяли судді Одеського окружного адміністративного суду Анатолій Радчук, Олена Левчук та суддя-спікер суду Ігор Завальнюк.