flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочався семінар з питань тлумачення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

02 вересня 2013, 14:35

Сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді розпочався дводенний семінар з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини. Захід організовано Вищим адміністративним судом України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту «Сприяння єдності судової практики адміністративних судів України» та проектом Європейського Союзу Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні».

В семінарі беруть участь судді Вищого адміністративного суду України, Одеського апеляційного адміністративного суду, Одеського окружного адміністративного суду, Миколаївського окружного адміністративного суду, Херсонського окружного адміністративного суду, Харківського окружного адміністративного суду, а також  координатори проектів ОБСЄ в Україні: Мадіна Джарбусинова – Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Ступницька Наталія Анатоліївна – національний менеджер проектів, Скрипка Надія Сергіївна – національний співробітник проектів,  Дженкова Ганна Євгенівна – асистент проектів, Кульчицький Назар Степанович – експерт ОБСЄ (тренер).

Перед присутніми виступлять: суддя Вищого адміністративного суду України Блажівська Наталія Євгенівна, суддя Вищого адміністративного суду України Стрелець Тетяна Геннадіївна, експерт проекту Twinning, Державний радник Франції Ів Дутрійо, експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні  Кульчицький Назар, суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Брагар Віталій Станіславович, суддя Вищого адміністративного суду України Ситников Олександр Федотович, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Гашицький Олександр Васильович, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Катаєва Елла Валеріївна, експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Фулей, суддя Харківського окружного адміністративного суду Волкова Людмила Миколаївна.

Як зазначила у вітальному слові Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова: «ОБСЄ – перша міжнародна організація, яка спільно з Національною школою суддів України і Вищим адміністративним судом України розробили ряд навчальних програм для суддів адміністративних судів. На сьогодні вже більше трьох сотень суддів взяли участь у даному семінарі. В Одесі він сьомий за рахунком». Експерт підкреслила, що такі заходи є хорошою платформою для обміну досвідом та інформацією, що сприятиме втіленню положень Конвенції.

        У перший день тренери розглянуть статтю 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, акцентуючи увагу на таких її положеннях, як: доступ до суду, суд, «встановлений законом», незалежність і безсторонність, рівність сторін у процесі, дослідження доказів, публічність, обґрунтованість рішення суду, принцип юридичної визначеності, скасування остаточного судового рішення, участь прокурора в процесі. Крім того будуть розкриті питання застосування статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;  загальні вимоги щодо підстав, необхідних для втручання у права гарантовані Конвенцією; право на повагу до приватного життя (стаття 8 Конвенції): застосування в адміністративному судочинстві; захист права власності (стаття 1 Першого протоколу до Конвенції). Значна увага приділятиметься аналізу судової практики щодо застосування даних положень Конвенції.

У вівторок учасники семінару досліджуватимуть Особливості розгляду справ щодо біженців та шукачів притулку, права, гарантовані статтями 9 та 11 Конвенції, право на вибори до законодавчого органу (стаття 3 Першого протоколу Конвенції).