flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському окружному адміністративному суді обговорять запровадження процедури досудового врегулювання спорів

04 вересня 2013, 12:35

У п’ятницю 6 серпня в Одеському окружному адміністративного суді відбудеться круглий стіл, присвячений питанню впровадження процедури досудового врегулювання спорів.  Участь у заході візьмуть Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, судді та високопосадовці Одещини. Планується  обговорити переваги та недоліки альтернативного механізму вирішення спорів. Крім того будуть представлені перші результати організаційних заходів, спрямованих на реалізацію введення процедури досудового врегулювання спорів в Одеському окружному адміністративному суді.   

Специфікою досудового вирішення спорів у адміністративному судочинстві є те, що однією зі сторін у справі виступає, як правило, орган, наділений владними повноваженнями. Саме тому до дискусії запрошені: Голова Одеської обласної державної адміністрації Едуард Матвійчук, Голова Одеської обласної ради Микола Пундик, Голова Одеської міської ради Олексій Костусєв, Начальник Головного управління Міністерства доходів України в Одеській області Олександр Чернобай, Начальник Головного управління юстиції в Одеській області Костянтин Продіус, Начальник Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області Сергій Ткачук, Начальник Головного управління Міністерства внутрішніх справ в Одеській області Сергій Рєзников, прокурор Одеської області В’ячеслав Трунов, Голова Ради адвокатів Одеської області та Голова Одеської обласної колегії адвокатів Йосип Бронз, В.о. Начальника Держфінінспекції в Одеській області Вадим Линник, Начальник Головного управління пенсійного фонду України в Одеській області Юрій Сисьмій, Начальник управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області Міністерства юстиції України Володимир Поляков.

 

Одеський окружний адміністративний суд є одним із чотирьох судів першої інстанції в Україні, в якому з травня 2013 року здійснюється втілення пілотної програми з досудового врегулювання спорів. Досудове врегулювання спорів – це процес переговорів, в якому суддя виступає нейтральною третьою стороною. Він допомагає вирішити спір, сприяючи виробленню добровільної згоди між сторонами конфлікту. Перевагою і головною метою процедури є досягнення таких результатів, від яких, по можливості, виграли б всі учасники. Слід зазначити, що додатковими плюсами виступають економія часу та коштів, а також відсутність бюрократичної тяганини. Переговори кардинально відрізняються від форми і суті судового засідання. Вони проводяться не в залі судових засідань і не підлягають фіксації. Результат процедури закріплюється рішенням суду і обовязковий для виконання всіма учасниками. Такий альтернативний механізм врегулювання спорів вже давно широко використовується у європейських країнах та США. Запровадження даної процедури врегулювання спорів в Україні дасть громадянам можливість захищати свої законні права та інтереси альтернативним (але правовим) методом, що стане важливим кроком на шляху утвердження верховенства права та демократизації українського суспільства.

Партнерство з реалізації даної ініціативи проводиться в рамках одного з компонентів проекту Канадської агенції з міжнародного розвитку «Освіта суддів – для економічного зростання». Зазначений компонент проекту фінансується Канадським Управлінням Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади. Координатором Проекту виступає Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

По закінченню круглого столу відбудеться прес-конференція з учасниками. Запрошуємо до участі всіх бажаючих журналістів.

Початок заходу:  10:30.

Час проведення прес-конференції: 11:25.

Місце проведення: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, конференц-зала суду (3-й поверх).

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном: +38 093 32 45 064 –прес-секретар ООАС Надія Дмитрівна Бойко.