flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переможців може бути двоє

06 вересня 2013, 17:55

Сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді обговорювали проміжні результати реалізації запровадження процедури досудового врегулювання спорів. Цей механізм отримав життя в рамках українсько-канадського проекту «Освіта суддів для економічного зростання». З травня його застосування розпочато у пілотних судах Одеси та Івано-Франківська.

Досягнення примирення між сторонами, особливо, коли однією з них виступає субєкт владних повноважень, справа непроста. Тому вагоме значення має участь у заході представників органів державної влади та місцевого самоврядування. Як зазначив Голова ООАС Олег Глуханчук: « великою перешкодою на шляху досудового врегулювання спору є заборона представникам органів державної влади йти на примирення у суді. Тому метою даного круглого столу є знаходження порозуміння та точок дотику для подальшої персональної співпраці з кожним із субєктів владних повноважень. Після судового засідання одна сторона завжди є незадоволеною результатом, якщо ж учасники підуть на взаємні поступки, то обоє залишаться у виграші. Це неабияк сприятиме зменшенню конфліктності та встановлення стабільності у суспільстві».

 

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін під час свого виступу наголосив на перевагах процедури, серед яких в першу чергу, - економія коштів громадян та бюджету, оскільки у випадку полюбовного врегулювання конфлікту відпадає необхідність у оскарженні рішення до вищестоящих судових інстанцій. Крім того меншими стають затрати часу та навантаження на суддів.

Частина 2 статті 136 Кодексу адміністративного судочинства передбачає можливість сторін примиритися протягом всього часу судового розгляду, проте відсутнє закріплення самого порядку проведення переговорів. Тому учасники семінару дійшли згоди щодо необхідності внесення змін до національного законодавства, з метою чіткої регламентації примирювальної процедури. Голова Одеської обласної ради Микола Пундик нагадав про наявність механізму звернення до суб’єктів законодавчої ініціативи та запропонував вже на наступній сесії облради прийняти відповідне звернення до Верховної Ради України про необхідність внесення змін в законодавчі акти, задля врегулювання порядку досудового вирішення спорів.

 

 

«Я впевнений, що ми розпочали добру справу, яка на перший план ставить  права людини», - підсумував Ігор Самсін.