flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інструмент Twinning є найкращим прикладом надання міжнародної допомоги і особливого формату співробітництва

23 вересня 2013, 16:55
Таке переконання висловив Голова ВАСУ Ігор Темкіжев під час заключної конференції Проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» 23 вересня 2013 року. Він також додав, що Проект Twinning був першим таким проектом для судових органів України.

У заході взяли участь Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, Посол Франції в Україні Ален Ремі, Посол Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас, Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат, керівники проекту з боку держав-членів ЄС – державний радник Франції  Ів Дутріо, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус, а також керівник міжнародного відділу Національної судової адміністрації Швеції Матіас Андерсон.

Також були присутні представники органів державної влади України, представники неурядових організацій, міжнародні партнери.

Голова суду привітав присутніх із завершенням роботи Проекту Twinning, який фінансувався Європейським Союзом і реалізовувався ВАСУ у співпраці з Державною Радою Франції, Верховним адміністративним судом Литви та Національною судовою адміністрацією Швеції.

У своїй доповіді І. Темкіжев зазначив: «Як всі ми добре знаємо, наразі обговорюється питання щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС… Підписання Угоди означатиме новий рівень політичної співпраці та економічної інтеграції між Україною та ЄС, а це ще раз свідчитиме про відданість України спільним для всіх європейських країн цінностям: демократії, верховенству права, захисту прав людини і основоположних свобод, адже ще у 1996 році у своїй Конституції наша держава визначила, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Визначне місце серед положень Угоди займають питання зміцнення поваги до демократичних принципів, верховенства права та належного урядування, прав людини та фундаментальних свобод. Зокрема, йдеться і про зміцнення судової системи України, покращення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості». 

Голова суду відзначив, що ВАСУ завжди активно залучався до проектів ЄС, спрямованих на підтримку судової системи України.

«На наше переконання, саме інструмент Twinning на сьогодні є найкращим прикладом надання міжнародної допомоги і особливого формату співробітництва. Він забезпечує найбільш систематизований та структурований підхід до розв’язання існуючих у певній сфері державного управління проблем, а також можливість налагодити безпосередні професійні контакти із зарубіжними колегами. І ми пишаємося тим, що Проект Twinning був першим таким проектом для судових органів України, та сподіваємося, що наш досвід буде корисним для Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, які розпочинають роботу над підготовкою власних проектів».

У свою чергу заступник Голови ВАСУ, керівник Проекту з боку України Дмитро Ліпський, виступаючи на конференції, зазначив, що Проект ВАСУ унікальний ще й  тому, що партнером Вищого адмінсуду виступив консорціум, який складається з трьох учасників: Державної ради Франції, Верховного адміністративного суду Литви та Національної судової адміністрації Швеції.

«Завдяки цьому ми змогли долучитися до досвіду європейських держав, які пройшли різний шлях створення адміністративної юстиції. Франція, яка фактично є колискою сучасної адміністративної юстиції, має триланкову систему адміністративних судів на чолі з Державною радою Франції (на Раду також покладено вирішення всіх важливих питань забезпечення функціонування адміністративних судів). Швеція так само має досить тривалу історію існування триланкової системи адміністративних судів, очолює які Верховний адміністративний суд Швеції. Також багато важливих функцій щодо забезпечення роботи судів Швеції виконує  Національна судова адміністрація Швеції. Литва має дуже багато спільного з Україною як колишня радянська республіка, що виходила з тих самих умов, що й Україна (політичних, економічних, і що важливо − правових). Вона пройшла у стислі строки шлях до євроінтеграції і вже майже 10 років перебуває у сім’ї країн-членів Європейського Союзу (а нині головує в ЄС). До того ж Литва на кілька років раніше за Україну створила свою систему спеціалізованих адміністративних судів, при цьому їм довелося вирішувати ті ж правові та організаційні питання, що й нам», − наголосив у виступі Д. Ліпський.

Заступник Голови ВАСУ повідомив, що проект складався з чотирьох компонентів, кожен з яких мав допомогти адміністративним судам вивчити досвід держав-членів ЄС у певній сфері функціонування адмінсудів та розв’язати наявні проблеми. Зокрема, такими сферами були обрані: ефективна організація діяльності суду, суддівське самоврядування, розвиток законодавства про адміністративне судочинство, навчання та підвищення кваліфікації суддів, співпраця зі ЗМІ та інформування громадськості про діяльність адміністративних судів України.

На підставі опрацьованих пропозицій експертів Twinning ВАСУ надіслав до Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя пропозиції щодо внесення змін до законодавства про адміністративне судочинство та законодавства про судоустрій.

Європейські й українські експерти розробили навчальні програми для суддів та працівників апарату адміністративних судів, які ВАСУ надіслав до Національної школи суддів України з пропозицією врахувати у своїх навчальних планах у подальшому. Підготовлено групу тренерів з власної системи та проведено серію семінарів з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод адміністративними судами. Це – перший в історії спеціалізований курс, розроблений саме для суддів системи адмінсудів. Участь у семінарах взяли близько 500 суддів. Розроблено проект Концепції інформаційної системи ВАСУ, проект Інструкції з діловодства в адміністративних судах та здійснено заходи щодо спрощення збору статистичних даних. Прес-служба ВАСУ з урахуванням рекомендацій експертів надає сприяння створенню мережі прес-секретарів у всіх адміністративних судах та їх навчанню. Також розпочато традицію проведення Днів відкритих дверей, розроблено низку методичних матеріалів.

Одним з важливих досягнень Проекту стало залучення за ініціативою ВАСУ до нього й інших органів судової влади, суддівського самоврядування, неурядових організацій, науковців, інших міжнародних партнерів. «Багато порушених питань, навіть за умови одержання кваліфікованої допомоги від експертів ЄС, може бути вирішено лише за умови консолідованих дій різних органів державної влади, органів суддівського самоврядування і залучення широкого кола фахівців», − зазначив Д.Ліпський.

Дмитро Ліпський акцентував увагу, що рекомендації експертів Проекту Twinning були максимально наближені до наших потреб та реалій.


На завершення свого виступу він підкреслив, що завершення роботи Проекту не означатиме завершення роботи над впровадженням рекомендацій експертів ЄС. «Ми усвідомлюємо, що впровадження більшості рекомендацій потребуватиме ще певного часу і праці, оскільки вимагатиме комплексного внесення змін до законодавства України та готовності до сприйняття нових підходів до організації діяльності судів самими судами та Державною судовою адміністрацією», - наголосив Д. Ліпський.  Він також висловив упевненість, що із завершенням нашого Проекту співпраця з партнерами з Франції, Литви, Швеції не завершиться, оскільки  за час співпраці встановлено тісні професійні зв’язки з колегами в адміністративних судах Франції, Литви і Швеції.

Взято з офіційного сайту ВАСУ.