flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ООАС відвідала головні інституції Ради Європи

09 жовтня 2013, 10:30

З 23 по 26 вересня 2013 року відбувся ознайомчий візит делегації суддів адміністративних судів України та адвокатів до Французької Республіки (м. Страсбург).

Метою візиту було ознайомлення учасників з роботою інституцій Ради Європи, зокрема Європейського суду з прав людини, Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань міграції, біженців та переміщених осіб, Уповноваженого Ради Європи з прав людини та іншими, а також з практикою Європейського суду   з прав людини у справах, пов’язаних з наданням притулку.

Захід відбувся у рамках співробітництва Вищого адміністративного суду України з Регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні за фінансової підтримки Посольства Королівства Норвегія в Україні, за сприяння інституцій Ради Європи, Представництва УВКБ ООН при інституціях Ради Європи та Представництва HIAS в Україні.

З боку Вищого адміністративного суду України у заході взяли участь суддя ВАСУ, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович та суддя ВАСУ Тетяна Чумаченко.  Апеляційні та окружні адміністративні суди представили суддя Київського апеляційного адміністративного суду Володимир Мельничук, суддя Львівського апеляційного адміністративного суду Василь Гуляк, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Ніна Вербицька, суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Лариса Мельникова,  суддя Одеського окружного адміністративного суду Ярослава Балан. З боку УВКБ ООН участь у візиті брали Регіональний Представник УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек, регіональний радник з правових питань УВКБ ООН Ноель Калхун та радник з правових питань УВКБ ООН Дмитро Плечко. Також у візиті взяли участь начальник відділу науково методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Національної школи суддів України Оксана Шамрай та адвокати – партнери УВКБ ООН.
 
Під час перебування у Страсбурзі учасники візиту провели зустрічі з представниками Європейського Суду з прав людини Дмитром Третьяковим, Оленою Пецун та Тарасом Вавринчуком, співробітниками установ Ради Європи, зокрема секретарем робочої групи з оцінки судових систем Європейської Комісії з ефективності правосуддя Арташесом Мелікяном, а також  представником УВКБ ООН при європейських організаціях Олів’є Гійомом Біром. Під час зустрічей були обговорені такі питання як діяльність та участь УВКБ ООН в Європейському суді з прав людини та Європейському комітеті з соціальних прав; надання притулку в Україні; протидія насильству щодо жінок, які потребують міжнародного захисту, і права дітей, які шукають притулку;: організація роботи ЄСПЛ, внутрішні процедури та правила,  положення, статистичні дані, справи щодо України, які знаходяться на розгляді; застосування Правила 39 та тимчасових заходів в сфері притулку та видворення; діяльність Європейської комісіі з ефективності правосуддя, Консультативної ради європейських суддів та Консультативної ради європейських прокурорів; діяльність Уповноваженого з прав людини Ради Європи;  діяльність Постійного представництва України при Раді Європи; діяльність Європейського Комітету по запобіганню тортурам та інші.

Делегація також відвідала Постійне представництво України при Раді Європи, де зустрілася із Постійним представником Миколою Точинським.

Крім того, 23 вересня судді адміністративних судів відвідали Адміністративний трибунал міста Страсбург, де провели зустріч із головою трибуналу паном Малло та суддями. Під час зустрічі обговорювалися питання діяльності адміністративних судів в Україні та Франції, а також практика розгляду спорів, пов’язаних з наданням притулку.

Фото - http://unhcr.org.ua/uk/novini/novyny/1146-vizit-ukrajinskoji-delegatsiji-do-strasburgu

 

Взято з ВАСУ.