flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському окружному адміністративному суді відбувся семінар для суддів, які розглядають спори щодо статусу біженця

29 жовтня 2013, 16:47

28 жовтня в Одеському окружному адміністративному суді обговорювали категорії спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту. Саме цій темі був присвячений семінар,  організований представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців та Вищим адміністративним судом України.


Судді Одеського апеляційного адміністративного суду, Одеського окружного адміністративного суду  та Приморського районного суду міста Одеси  розглянули ситуацію з біженцями у світі й Україні за останні роки та проблемні питання, пов’язані з вирішенням  вказаної категорії спорів.

 

Як зазначив у своїй доповіді суддя Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович, у першому півріччі 2013-го року на розгляді місцевих адміністративних судів перебувало 411 справ, пов’язаних зі статусом біженців, за вказаний період до судів надійшло 274 справи. За результатами їх розгляду у 61 справі позовні вимоги задоволено, щодо 195 відмовлено у задоволенні, у 75 позовних заяв залишено без розгляду, у 3 справах закрито провадження, 4 справи передано до інших судів.

 

Аналізуючи дані по розглянутих справах за 2011-й - перше півріччя 2013 року, Регіональний представник УВКБ ООН Олдріх Андрисек відзначив  позитивну тенденцію розгляду справ стосовно статусу біженців. Зокрема, в Одесі, яка посідає друге місце в Україні за кількістю нелегальних мігрантів. Це свідчить про виконання Україною взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції ООН «Про статус біженців».

 

На семінарі було відзначено, що найбільше звернень з проханням про надання статусу біженців надходить від громадян таких країн, як: Афганістан, Сомалі та Сирія, де відбуваються збройні конфлікти. Крім того, доповідачі підкреслили, що шукачі притулку в Україні стикаються з масою проблем. Серед яких -  надто тривалий термін отримання статусу, мала кількість закладів для надання притулку, мізерні розміри державних виплат на допомогу тощо.

 


Учасники заходу дослідили європейську практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту та дійшли висновку, що при вирішенні вказаної категорії  спорів суди повинні, окрім дотримання законодавства України, чинних міжнародних договорів та застосування практики Європейського суду з прав людини, детально досліджувати обставини кожної конкретної справи та звертати особливу увагу на питання ідентифікації особи. Доповідачі нагадали про рекомендації Пленуму ВАСУ, викладені у Постанові «Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця чи особи без громадянства в Україні» від 25.09. 2009 року (зі змінами від 30.09.2013 року) та представили Рекомендації з питання міжнародного захисту стосовно осіб, які покидають Сирійську Арабську Республіку Агенства ООН у справах біженців.

Україна, як член Організації об’єднаних націй, має акумулювати зусилля всіх державних органів, від рішень яких залежить подальша доля осіб, що постраждали внаслідок конфліктів та змушені покинути свою батьківщину, заради  виконання основної мети Об’єднання -  збереження миру у всьому світі. Першим кроком до пропонованої співпраці стануть подальші семінари за участю суддів, представників Державної міграційної служби України, Служби безпеки України та Прикордонної служби України.

Прес-секретар ООАС