flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ігор Завальнюк: «На майбутніх парламентських виборах буде гаряче»

30 травня 2019, 19:36

29 травня у Одеському окружному адміністративному суді відбулася традиційна зустріч зі ЗМІ. Спілкувався з представниками медіа суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк.

Як відомо, нещодавно стартував виборчий процес з дочасних виборів до Верховної Ради України, які відбудуться 21 липня цього року. Суддя роз’яснив журналістам особливості виборчого процесу та організації роботи суду в цей період.

«Як показує практика, парламентські вибори в нашій країні відрізняються від президентських безліччю скарг громадян на порушення порядку організації виборчого процесу і маніпуляціями з боку кандидатів.

Сам по собі виборчий процес - дуже швидкоплинний, всього 58 днів. 24 травня офіційно почалося висунення кандидатур на мажоритарних і партійних округах. Закінчиться подача документів на реєстрацію в ЦВК 20 червня. 31 травня ЦВК проведе жеребкування складу і керівництва окружних виборчих комісій.

У зв'язку з цим Одеський окружний адміністративний суд працюватиме в особливому режимі, як і під час президентських виборів. Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, оскаржити рішення, дії або бездіяльність виборчих комісій людина має право протягом 5 днів, причому не з моменту, коли сторона дізналася про порушене право, а з моменту прийняття оскаржуваних рішень або дій (бездіяльності).

Враховуючи що депутати Верховної Ради не внесли зміни до виборчого законодавства, вибори будуть проходити за старою змішаною системою: 225 депутатів оберуть за партійними списками, а іншу половину - по мажоритарних округах (за винятком Криму і частини округів Донецької і Луганської областей)», - відзначив Ігор Завальнюк.

«Складно сказати, чого чекати від виборів в цьому році, і яка буде специфіка скарг, але одне можна сказати точно - заяв буде чимало. Суд, в свою чергу, буде намагатися забезпечити повний порядок і на належному рівні вершити правосуддя», - підсумував суддя.