flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Нінель Потоцька: «Місцеві вибори цієї осені чекати не варто»

01 серпня 2019, 16:05

На старті виборчої кампанії з позачергових парламентських виборів озвучувались прогнози щодо значної кількості скарг до судів з огляду на досвід минулих років. Наразі виборчий процес вийшов на фінішну пряму: ЦВК опрацьовано 100 % протоколів, на черзі – офіційне оприлюднення результатів виборів, і уже можна узагальнити результати роботи суду в цей період.

Під час чергового брифінгу суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Нінель Потоцька розповіла про організацію роботи суду в ході виборчого процесу, наголосила на предметі більшості спорів, а також про ймовірність проведення місцевих виборів восени цього року.

У період виборчої кампанії-2019 до суду надійшло 19 позовних заяв проти 52 під час парламентських виборів 2014 року.

«Це свідчить про те, що виборчий процес став відкритішим та прозорішим: активно висвітлюють його засоби масової інформації, на всіх дільницях присутні спостерігачі. Крім того, позначився вплив громадськості, який сьогодні відчутний майже у всіх сферах нашого життя», - зазначила суддя-спікер. «До того ж, лише 5 справ із 19, розглянутих у нашому суді, позивачі оскаржили в апеляційній інстанції, яка всі рішення ООАС залишила без змін. Це означає, що сторін задовольнило наше рішення, і вони визнали його справедливим».

У більшості випадків, як повідомила суддя, скарги надходили від кандидатів у народні депутати та від політичних партій, які балотувалися до Верховної Ради. Предметом звернення до суду напередодні виборів стало здебільшого формування дільничних виборчих комісій. Напередодні та в день голосування зверталися громадяни щодо включення до списків виборців. Такі справи передавалися за підсудністю до місцевих загальних судів. Після закінчення виборів позивачі вимагали повторного перерахунку голосів.

До речі, на цих виборах постало цікаве питання щодо технічних кандидатів. Але боротися з цим, як виявилося, практично неможливо. «Скарг на цей рахунок, в принципі, бути не може, тому що жодних підстав для судового розгляду тут немає. Людина має право змінювати ім'я та претендувати на пост депутата так само, як і інші. І оскаржити реєстрацію такої людини неможливо», - підкреслила суддя Нінель Потоцька. «Проте варто зазначити, що вирішення цієї проблеми передбачається в новому виборчому законодавстві, яке набере чинності в 2023 році».

Також суддя-спікер висловила своє бачення на рахунок можливості проведення позачергових місцевих виборів: «Судді, як і всі інші люди, володіють лише тією інформацією, яка є загальнодоступною. Згідно з останніми новинами, ймовірно, в столиці будуть переобирати мера міста, що випливає з брифінгу глави Офісу Президента України Андрія Богдана. При цьому інформація, яка б свідчила про проведення дострокових місцевих виборів, учасниками цього процесу не оголошувалася».

 

Джерело інформації