flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні вдосконалено виборчий процес

20 березня 2014, 17:42

Завтра набуває чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу». Актом встановлено, що «голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування».

Також в законі зазначено, що «особа вважається такою, що проживає на території України, якщо її місце проживання зареєстроване в Україні відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Серед іншого, пункти  9, 10 ч.2 ст. 32 ЗУ «Про вибори Президента України» викладено в наступній редакції:  «Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії". (Зауважимо, що такі позови розглядаються місцевими загальними судами як адміністративними).

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон 13 березня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав цей закон 19 березня. Сьогодні закон №879-VII опубліковано у газеті «Голос України».