flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ООАС за круглим столом обговорили важливі питання виконання судових рішень

24 липня 2020, 16:19
    Сьогодні відбувся круглий стіл в форматі онлайн з теми «Проблемні питання виконання судових рішень», організований Одеським окружним адміністративним судом".
    З вітальним словом до учасників звернувся ініціатор зустрічі голова суду Олег Глуханчук, який зазначив, що головною ідеєю такого відкритого майданчика для обміну думок є консолідація загальної моделі врегулювання проблемних питань та розбіжностей, що виникають при виконанні рішень.
 
    «З листопада 2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣ року в Одеському окружному адміністративному суді здійснюється аналіз роботи в частині звернення до виконання рішень та контролю за їх виконанням. Результати цього аналізу свідчать, що існують певні прогалини на стадії виконання. Саме тому нами прийнято рішення організувати сьогоднішній захід задля розробки плану дій вдосконалення механізму взаємодії суб’єктів владних повноважень Одеського регіону та Одеського окружного адміністративного суду, П‘ятого апеляційного адміністративного суду з метою збільшення показників виконання судових рішень»,- зазначив Олег Васильович.     
      До привітань також долучились голова П’ятого апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія, який зазначив, що виконання судового рішення є найвагомішим показником реального та належного захисту свобод та інтересів осіб і є невід’ємною складовою права на справедливий суд; , начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Тарас Лукаш, наголосив, що дана дискусія є вкрай важлива та актуальна для всіх учасників. "Наразі ТУ ДСА в Одеській області безпосередньо займається стягненням судового збору в дохід держави і тому має відповідний досвід подолання проблемних питань завдяки налагодженій співпраці із органами виконавчої служби", - відмітив Тарас Валерійович. Начальник Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тимофій Дудін зазначив: «Я впевнений в консолідації зусиль як органів судової влади, так і інших органів державної влади. Ми готові до конструктивного діалогу, оскільки саме від органів державної виконавчої служби залежить результат ефективного виконання рішень».
    Участь в обговоренні важливої проблематики взяли представники суддівської спільноти, органів державної влади, міжнародні експерти, а саме:
🔹Керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас;
🔹Суддя П’ятого апеляційного адміністративного суду Лариса Зуєва;
🔹Перший заступник начальника головного управління ПФУ в Одеській області Олена Аброскіна;
🔹Начальник відділу контролю застосування санкцій та обліку пожеж Центру забезпечення діяльності головного управління ДСНС України в Одеській області підполковник служби цивільного захисту Олександр Романенко;
🔹Начальник відділу юридичного забезпечення головного управління Держпраці в Одеській області Катерина Галицька;
🔹Головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області Фірангіз Талишханова;
🔹В. о. директора координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов;
🔹Директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина;
🔹Завідувач сектору аналітики та статистики управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Оксана Смачинська;
🔹Президент Української академії медіації Луіза Романадзе.
 
       Суддя-спікер ООАС Нінель Потоцька звернула увагу присутніх на проблему, що має місце під час виконання судового рішення – зловживання правами боржниками та стягувачами. «За результатами круглого столу буде доречно сформувати спільні пропозиції з даної тематики та звернутися з ними до Міністерства юстиції України», - наголосила Нінель Володимирівна.
 
      В свою чергу суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду Сергій Стефанов продемонстрував аналіз проведеної роботи з виявлення кількості невиконаних судових рішень: «За 13 років роботи суду по більше 6️⃣0️⃣% справ видано виконавчі листи, а з них 3️⃣5️⃣% не виконано. Ці дані говорять про існуючі прогалини як в законодавстві України, так і в роботі органів державної влади».
 
       На думку Сергія Олександровича ряд процесуальних норм потребують змін, а саме: ст. ст. 2️⃣8️⃣7️⃣, 3️⃣8️⃣2️⃣КАС України в частині розширення суб’єктного складу та посилення персональної відповідальності керівника. Суддя-спікер звернув увагу на важливу роль використання сучасного способу врегулювання спорів, медіації під час виконавчого провадження.
Підсумовуючи проголошені доповіді спікерів, судді Одеського окружного адміністративного суду сподіваються на вдосконалення взаємодії між органами державної влади в Одеському регіоні та Одеським окружним адміністративним судом з приводу вирішення визначених проблемних питань.
   
       Організований круглий стіл стане початком плідної співпраці та новою сходинкою до вдосконалення завершальної стадії судового провадження. Суд завжди відкритий до діалогу та разом ми прийдемо до спільної мети - належного захисту порушених прав і свобод громадян.
      Віримо, що результатами таких робочих зустрічей стануть високі показники виконання судових рішень та, як наслідок, - високий рівень задоволеності громадян в ефективному захисті своїх прав.
 
    Модерувала захід заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Оксана Вовченко.